tisdag 25 februari 2014

Danskar beskylls för antisemitism

I morse var jag i Köpenhamn. Till frukost läste jag Berlingske Tidene. Det är alltid intressant att läsa nyheter i andra länder, för att se hur världen framställs där. I dagens tidning fanns två intressanta artiklar om Danmarks förhållande till Israel.

Danskar beskrivs som antisemiter i Israel. Det beror på flera omständigheter. Danske Bank har beslutat att sluta investera i Israels största bank, Hapoalim, för att den är involverad i israeliska byggprojekt på Västbanken. En ny dansk föreskrift om bedövning av djur innan slakt hindrar koscherslakt. Enskilda israelers uttalanden om att danskar är mest antisemitiska i Europa, har till och med fått den danske ambassadören till Israel att reagera.

Även Nordea vägrar investera i Hapoalim, men det beskrivs som en svensk bank i Israel. I Sverige har vi haft förbud mot koscherslakt i decennier. Det är ett förbud som motiveras av djurskyddsskäl. Jag skulle tro att det är förekomsten av ett nytt förbud i Danmark som gör att israeler blir upprörda.

I samma tidning fanns en debattartikel av Birthe Rönn Hornbech från det danska liberala partiet Venstre. Hon argumenterar emot ett förbud mot omskärelse av pojkar. Religionsfrihet kan inte motivera att allt skulle vara tillåtet som sker i religionens namn. Omskärelse av pojkar har dock förekommit i tusentals år och är inget stort ingrepp. Ett förbud mot det skulle vara ett ingrepp i religionsfriheten. Det skulle också kunna öppna för hälsovådliga, illegala omskärelser.

Det är intressant att den här debattartikeln publicerades i samma tidning som reportaget om vissa israelers syn på danskar som antisemitiska. Ett danskt förbud mot omskärelse av pojkar skulle rimligtvis inte förbättra bilden av Danmark i Israel. Det finns de som förespråkar ett förbud mot omskärelse av pojkar i Sverige också. De bör noga tänka över hur ett sådant förbud skulle uppfattas och om det verkligen är motiverat. Jag anser att det inte bör införas ett sådant förbud. Ett förbud mot koscherslakt av djurskyddsskäl är betydligt mer välmotiverat, det bör vi ha kvar.

Inga kommentarer: