fredag 13 juni 2014

Individuell prövning - men många summor lär behöva betalas tillbaka

Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) har i dom den 13 juni 2014 (mål nr 7368-13) avgjort frågan om skyldighet att betala TV-avgift för dator med Internetuppkoppling. Domstolen skriver bland annat följande:
Av avgörande betydelse är emellertid att det här är fråga om att bestämma räckvidden av en betungande lagstiftning. Frågan gäller ytterst om enskilda kan åläggas avgiftsskyldighet för innehav av datorutrustning med internetuppkoppling. Någon sådan skyldighet har inte funnits tidigare och om en förpliktelse av detta slag ska införas bör det fordra tydligt stöd i lag. Ett sådant tydligt lagstöd saknas.

HFD kommer fram till att det inte har varit lagligt för Radiotjänst i Kiruna AB att ta ut TV-avgift för dator med Internetuppkoppling eller för liknande teknisk utrustning där inte tekniken har varit avsedd att ta emot TV-sändningar. De inbetalade avgifterna från det att bolaget började debitera avgifterna av den klagande datorägaren skall därför betalas tillbaka.

Det här är en välskriven och vettig dom.

Besluten om att ta ut TV-avgift gäller fortfarande, men skall omprövas - i vart fall på begäran av den enskilde - och ändras till den enskildes fördel, om de grundar sig på att den enskilde bara har haft dator med Internetuppkoppling eller liknande. Pengarna skall då betalas tillbaka. Det snabbaste och billigaste torde vara att höra av sig direkt till Radiotjänst och förklara att debiteringsbeslutet bygger på sådan teknisk utrustning som enligt HFD:s dom inte är avgiftspliktig. Det lär bli många omprövningsärenden för Radiotjänst att pröva ett tag framöver. Påståendet på Radiotjänsts hemsida att praxis gäller från och med nu och att ingen därför skall få tillbaka sina pengar, har varken grund i HFD:s dom eller i svensk rätt i allmänhet.

Inga kommentarer: