lördag 27 november 2010

Synen på monarkin

Opinionsinstitutet Synnovate har gjort en undersökning om hur många av svenska folket som vill se kung Carl XVI Gustaf sitta kvar på Sveriges tron. Det är nu 51 % som vill det, mot 64 % i februari i år.

De flesta som inte längre vill se kungen på tronen vill byta ut honom mot kronprinsessan Victoria, en av tre tillfrågade valde detta alternativ, alltså ungefär 33 %. Det innebär att (51 % + 33 % =) omkring 84 % vill ha kungen eller kronprinsessan som statschef. I princip skulle dessa kunna räknas som försvarare av vårt svenska statsskick. Det är vettigt att de flesta som vill byta ut kungen vill göra det inom ramen för våra grundlagar och ersätta honom med hans tronföljare, det är en nykter syn på monarkin.

Märkligt nog redovisar Synnovate också att endast 70 % av folket vill ha kvar monarkin. Om nu ungefär 84 % av de tillfrågade vill att Sveriges statschef skall vara kung Carl Gustaf eller kronprinsessan Victoria, men bara 70 % vill ha kvar monarkin, måste flera av dem som är mot monarkin ändå vilja ha kungen eller kronprinsessan som statschef. Det vore intressant att veta hur dessa människor tänker.

Inga kommentarer: