måndag 2 december 2013

Om det ändå vore så väl!

Karlskoga tidning har intervjuat Tony Ring, som kom på femte plats på Moderaternas riksdagslista för Örebro län, när den fastställdes i lördags.

Enligt tidningen säger Tony Ring så här om sina chanser att ta en plats i riksdagen: "Det beror naturligtvis på hur det går i valet, men det är ju sex platser i dag så visst finns det en möjlighet." Här framstår det som om Moderaterna har sex mandat från Örebro län i riksdagen nu. Detta har spridits vidare i riksmedia till bland annat Svenska Dagbladet, Helsingborgs Dagblad och Expressen.

Moderaterna har tre mandat från Örebro län i riksdagen sedan valet 2010. Lolo Lindström, som stod på sjätte plats på riksdagsvalsedeln, sitter i riksdagen sedan i höstas. Det beror på att Sten Tolgfors, som hade första plats, har avgått, Elisabeth Svantesson, som hade andra plats, har tjänstledigt för sitt uppdrag som statsråd/arbetsmarknadsminister, och den som stod på femte plats på listan avböjde att gå in som statsrådsersättare när Svantesson blev statsråd.

Tony Ring har bekräftat för mig att han är felciterad. Det han sade var att den som hade plats sex på riksdagslistan i förra valet sitter i riksdagen nu.

Tänk om det ändå vore så väl, att Moderaterna hade sex mandat i riksdagen från Örebro län! Den som läser ovan länkade artiklar om Tony Ring kan förledas att tro det, men så är det alltså inte. Så kan det gå, när ett felaktigt citat sprids från en tidning till en annan.

Inga kommentarer: