torsdag 28 augusti 2014

Straff för felskyltad buss

Det har cirkulerat uppgifter på Internet om ett politiskt parti som far runt i valrörelsen i Stockholmsområdet i en buss med tyska registreringsskyltar, fast bussen enligt partiet är svenskregistrerad. Partiet skyller på att de inte har haft tid att sätta på "skylten" på grund av valrörelsen.

Mot denna bakgrund kan det vara intressant att veta vad regelverket säger om det här tilltaget. Det rör registrering av fordon, vilket är min specialitet som verksjurist på Transportstyrelsen.

Det går att utläsa av 7 kap. 6 § förordningen (2001:650) om vägtrafikregister att en svenskregistrerad buss skall vara försedd med två registreringsskyltar, tillhandahållna av Transportstyrelsen. Enligt 7 kap. 6 § samma förordning får ett registrerat fordon brukas endast om det är försett med registreringsskyltar i föreskriven ordning.

Den som uppsåtligen eller av oaktsamhet brukar ett fordon i strid mot 7 kap. 6 §, döms till penningböter, enligt 17 kap. 1 § 2 förordningen om vägtrafikregister.

Det vanliga är att den här typen av brott beivras med penningböter, enligt Riksåklagarens föreskrifter (1999:178) om ordningsbot för vissa brott. Det framgår av bilaga 4.2 nr 1 till dessa föreskrifter att penningboten för brott mot 7 kap. 6 § förordningen om vägtrafikregister är 1 500 kr. Om det finns särskilda skäl, skall ärendet enligt 4 § föreskrifterna överlämnas till åklagare.

Inga kommentarer: