onsdag 1 februari 2017

Olaglig avgift för demonstrationstillstånd

Inför en demonstration i Jönköping ansökte anordnaren om tillstånd hos Polismyndigheten. Polismyndigheten remitterade i sin tur frågan till Jönköpings kommun, där Tekniska nämnden yttrade sig över den. Därefter fattade Polismyndigheten beslut om att tillåta demonstrationen och Tekniska nämnden fattade beslut om att debitera anordnaren en kostnad för det yttrande som nämnden hade avgivit.


Tekniska nämnden i Jönköpings kommun får nu kritik av Justitieombudsmannen (JO) för avgiften. Det finns ingen laga grund för en kommunal myndighet att ta ut en sådan avgift, konstaterar JO.


Det här är ett bra beslut. Demonstrationsfriheten är grundlagsskyddad och kan bara inskränkas på formella grunder med stöd i lag. När det saknas lagstöd för att ta ut en avgift i samband med ansökan om tillstånd till demonstration, skall den myndighet som debiterar avgiften få kritik för det. Så skedde alltså i det här fallet.


Förhoppningsvis leder beslutet till ändrade och lagliga rutiner i Jönköpings kommun och i eventuella andra kommuner som kan ha tagit ut avgifter i motsvarande fall.

Inga kommentarer: