måndag 25 januari 2021

Upphävda beslut från kommunfullmäktige via videolänk

Förvaltningsrätten i Luleå har i dom den 22 januari 2021 (mål nr 2620-20 och 2661-20), efter laglighetsprövning enligt 13 kap. kommunallagen (2017:725), beslutat att upphäva samtliga beslut från ett kommunfullmäktige där de flesta ledamöter deltog på distans via videolänk. 


Det finns möjlighet enligt 5 kap. 16 § kommunallagen att ledamöter får delta på distans, om kommunfullmäktige har beslutat om det. Detta ska ske genom ljud- och bildöverföring i realtid på ett sådant sätt att alla deltagare kan se och höra varandra och delta på lika villkor. 


Förvaltningsrätten ansåg inte att kommunfullmäktige i det här fallet hade uppfyllt lagens krav. Under omständigheterna är det en förståelig dom, men inte självklar.


Kommunen kommer förmodligen att överklaga domen. Inte minst med tanke på att möjligheterna att ha kommunfullmäktige med ledamöter på distans har blivit aktuella i pandemin på grund av covid-19, kommer det att bli intressant vad högre instanser säger. Det finns rimligtvis skäl för såväl kammarrätten som Högsta förvaltningsdomstolen att bevilja prövningstillstånd i ett sådant här ärende, för att bilda prejudikat. 

Inga kommentarer: