onsdag 22 september 2010

Protester ex post facto

Sverigedemokraterna har kommit in i Sveriges riksdag. Det är ett parti med rötter i nationalsocialismen och med klart rasistiska böjelser. Jag tycker inte om att de kom in i riksdagen. (Jag tycker heller inte om att Västerpartiet, med sina rötter i kommunismen, sitter kvar i riksdagen, men det är en annan fråga.)

Redan måndagen efter valet arrangerades demonstrationer mot Sverigedemokraterna, där människor protesterade mot partiet. Aftonbladet har startat en kampanj mot Sverigedemokraterna med den ofullständiga meningen "vi gillar olika" som devis. I Örebro arrangeras en demonstration mot Sverigedemokraterna i morgon, torsdag, på Våghustorget.

Det känns fel att höra och läsa alla dessa protester efter valet. Var fanns engagemanget före valet? Själv var jag aktiv i Moderaternas kampanj, men jag förde kampanj för Moderaterna, inte mot något särskilt annat parti. Om det finns människor som tycker att det allra viktigaste detta val hade varit att hålla Sverigedemokraterna utanför riksdagen, varför visade de sig inte före valet? Sverigedemokraterna har legat över 4 % i så gott som alla opinionsundersökningar de senaste veckorna innan valet, så det kan inte ha kommit som någon överraskning för politiskt intresserade människor att de kom in i riksdagen.

Nu handlar det om protester ex post facto, det vill säga efter det att något redan är ett faktum. Sverigedemokraterna har kommit in i riksdagen, det måste respekteras. Offentliga protester mot detta är lika meningslösa som protester mot en dom från Högsta domstolen, som inte kan överklagas. Kom tillbaka i valrörelsen 2014 i stället!

Inga kommentarer: