fredag 17 september 2010

Vi behöver en ny borgerlig justitieminister

Opinionssiffrorna pekar åt en ny borgerlig regering efter valet, något som alla moderater kan gäldjas åt. Vi får hoppas att det sker en del omflyttningar i regeringen, framför allt kan vi hoppas få en bra justiteminister.

Det är inte bara vi örebroare som har anledning att vara besvikna över Beatrice Ask (m) som justitieminister under den senaste mandatperioden. Precis som Svensk Linje skriver, har Alliansens väljare många anledningar att önska sig en ny justitieminister efter valet.

I Örebro är vi givetvis missnöjda över att mycket överraskande och utan rimliga skäl ha blivit av med den föreslagna förvaltningsrätten, som i stället placerades i Karlstad. Det finns ingen anledning att upprepa alla argument i den debatt som fördes bland annat i Nerikes Allehanda våren 2009 om detta. En av de farhågor som framfördes var dock svårigheten att rekrytera kompetent folk till en domstol i Karlstad, farhågor som har besannats. Förvaltningsrätten i Karlstad har i dag svårt att rekrytera personal. Genom juristutbildningen vid Örebro Universitet, Örebros närheten till Stockholm och Örebros större storlek hade det varit mycket lättare att rekrytera till en förvaltningsrätt i Örebro än en i Karlstad.

Beatrice Ask har begått många andra misstag. Det mest flagranta misstaget beskrivs i Svensk Linjes artikel: historien med de lila kuverten. Ask föreslog att misstänkta sexköpare skulle få hem ett lila kuvert i brevlådan. Den misstänkta skulle därmed hängas ut till spott och spe inför sin familj och andra som skulle kunna se kuvertet, långt innan han eller hon hade dömts för brottet. En sådan idé går på tvärs mot rättsstatens grund att misstänkta förutsätts vara oskyldiga till dess en domstol har konstaterat att det är ställt utom rimligt tvivel att han eller hon har begått brottet. Ask tog tillbaka idén, men en justitieminister borde ha en sådan rättskänsla att hon inte kan haspla ur sig något sådant. Inte utan skäl framfördes redan då krav på Asks avgång.

Sverige bör givetvis ha en justitieminister med rättspatos i ryggraden; en jusititeminister som, till skillnad från Beatrice Ask, är utbildad jurist.

Inga kommentarer: