måndag 24 juni 2024

Stulet konstverk

En staty stals i början av juni från en park i Örebro. Det är tråkigt att offentliga konstverk stjäls, men det är inte ovanligt och förmodligen omöjligt att helt förebygga. Vi får hoppas att statyn kommer tillbaka. Det har den gjort efter en tidigare stöld. 

söndag 23 juni 2024

Bortrest

Från lördag till lördag var jag bortrest i en vecka. Jag hade semester och läste inte ens min privata e-post. Det var en hel del obesvarat i dag, när jag såg efter. Det gick ändå rätt snabbt att komma ikapp, vilket kändes bra. Nu är jag inte bortrest mer på ett bra tag. Det kändes bra att vara bortkopplade ett tag. 

torsdag 13 juni 2024

Skälig levnadsnivå i annan kommun

Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) har i dom den 10 juni 2024 (mål nr 2660-23) bifallit ett överklagande från en kommun avseende särskild avgift enligt socialtjänstlagen (2011:453).


Inspektionen för vård och omsorg (IVO) hade ålagt kommunen avgiften, för att kommunen hade erbjudit en person ett särskilt boende i en annan kommun i närheten och först flera månader senare ett boende i den egna kommunen. Kommunen överklagade, men förvaltningsrätten och kammarrätten gav IVO rätt. HFD kunde däremot konstatera att det inte finns någonting i socialtjänstlagen eller i rättspraxis som säger att en insats måste ges i den egna kommunen, för att lagens krav om skälig levnadsnivå ska anses uppfyllt. En sammantagen bedömning måste alltid göras. Eftersom IVO bara hade hänvisat till att det var en annan kommun, upphävde HFD beslutet från IVO.


Det är en bra dom. Bara det faktum att en insats erbjuds i en annan kommun, bör inte vara skäl att påstå att insatsen inte ger skälig levnadsnivå. 

måndag 10 juni 2024

Hänvisningar till lagrum

I dag är det sammanträde med kommunfullmäktige i Örebro.

Det är intressant när en ledamot av kommunfullmäktige i talarstolen hänvisar till en paragraf i skollagen (2010:800) med bara paragrafens nummer, utan att nämna i vilket av lagens 29 kapitel nämnda paragraf finns. Förmodligen beror det på bristande erfarenhet av att hänvisa till lagrum. Något uppsåt att ha en bristfällig hänvisning fanns säkert inte. 

onsdag 5 juni 2024

Ett litet steg mot gårdsförsäljning

Regeringen har i dag presenterat en lagrådsremiss om lagändringar för att tillåta så kallad gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker. Det är en förbättring av lagstiftningen om försäljning av alkohol, på så sätt att producenter kan sälja direkt till kunder vid produktionsplatsen. Lagrådsremissen bygger på en statlig utredning från 2021, en tidigare utredning gjordes också 2010. Sådana regler fungerar bra i andra länder och borde fungera bra i Sverige. Det är ett litet steg som har tagits i dag, men ett steg i rätt riktning. 

söndag 2 juni 2024

Flagga i profilbild

Det är lätt att lägga till en nationsflagga i sin profilbild på Facebook, för att visa sitt stöd för ett visst land. I dag lade jag till Israels flagga. Israel är en demokrati som för ett försvarskrig mot en terrorgrupp, där terrorgruppen inte drar sig för att använda civila som sköldar och skydd. Kanske borde jag ha lagt till Israels flagga tidigare, men nu är den i alla fall där. Bättre sent än aldrig.