söndag 8 april 2012

Upphovsrätt

Jag skrev nyligen en kommentar till ett blogginlägg av Henrik Alexandersson om upphovsrätt. Det är en intressant debatt om upphovsrättens existens. Så här motiverade jag upphovsrätten där:

En del av upphovsrätten är rätten att erkännas som upphovsman. Den rätten synes ingen här ha någonting emot. Samtidigt är detta något som kan gå på tvärs emot förslagen om att tillåta ett helt fritt kopierande av bilder och texter. Ett helt fritt kopierande kan ju innebära att man kopierar allt utom uppgiften om upphovsman och i stället lägger dit sin egen signatur.

Om då alla skall ha rätt att alltid synas som upphovsman, måste detta rimligtvis förknippas med något slags rätt för upphovsmannen att förbjuda viss användning av verket. En upphovsman kanske inte vill skylta med sitt konstverk, om det framställs som en del av politisk eller liknande propaganda som upphovsmannen avskyr.

Om då upphovsmannen skall kunna säga nej till publicering i vissa fall, bör samma rätt finnas i samtliga fall. Det bör inte vara upp till staten att säga att upphovsmannen skall kunna säga nej bara i de fall som staten räknar upp.

Om då upphovsmannen alltid har rätt att säga nej till publicering, kan upphovsmannen rimligtvis ta betalt för att tillåta publicering i de fall han/hon vill det, och det samtidigt finns några som är beredda att betala.

Inga kommentarer: