fredag 31 augusti 2012

Prideparad

Min kära hustru Paula och jag hade med oss två pudlar och gick i Örebros Prideparad i dag. Det är för en viktig sak: att behandla alla människor lika. I formell mening var det ett demonstrationståg. Det är sällan jag demonstrerar. Senast jag gick i ett demonstrationståg var i protest mot löntagarfonderna. Därefter var jag med på Norrmalmstorg vid mötena för Baltikums frihet, men det var inga tåg. Det gäller att välja viktiga saker att demonstrera för, eller emot.

torsdag 30 augusti 2012

Nya chanser att flyga i överljudsfart

Förr kunde vanliga människor flyga i överljudsfart på reguljära passagerarflyglinjer, med Aerospatiale BAC Concorde. Detta flygplan var dock dyrt att flyga, och biljettpriserna blev därefter. Egentligen var det nog före sin tid, och flög mycket för att tillverkarländerna Frankrike och Storbritannien ville det och därför subventionerade det. Den tekniska utvecklingen har gått framåt nu och det börjar komma idéer till nya överljudsflygplan för reguljär passagerartrafik. Jag skulle gärna flyga med ett sådant flygplan, om det inte blir för dyrt.

tisdag 28 augusti 2012

SM-veckan

Majoriteten i Örebro kommun förespråkar att kommunen skall anordna den s.k. SM-veckan i vintersport 2015. SM-veckan handlar om samlade svenska mästerskap i en mängd idrottsgrenar. Om SM-veckan skulle förläggas till Örebro skulle tävlingarna gå i Ånnaboda i Kilsbergen.

Jag frågar mig framför allt varför en kommun skall ansöka om att arrangera någonting sådant här. Det borde väl vara något idrottsförbund som är arrangör? Om de sedan vill använda fasciliteter som en kommun äger, får de hyra på vanliga villkor. Ifall kommunen ser ett marknadsföringsvärde i det, kan hyran bli litet lägre än normalt.

Där jag själv är engagerad, inom hundsport, finns det aldrig några kommuner som är arrangörer. Det är länskennelklubbar, rasklubbar eller liknande som arrangerar hundtävlingar. Så skall det vara.

lördag 18 augusti 2012

Dispyt om Senkakuöarna

Sedan kinesiska aktivister landstigit på de Japanska Senkakuöarna tidigare i veckan och gripits av japansk kustbevakning, har Kina och Japan givit varandra diplomatiska protester. Såväl Kina som Taiwan ställer anspråk på dessa öar i Östkinesiska havet, som är i Japans besittning.

Nu är flera japanska politiker på väg till öarna, vilket Kina också protesterar emot. Politikerna säger att de vill högtidlighålla japanska framgångar under andra världskriget, när Japan ockuperade stora delar av Kina. Under de omständigheterna förstår jag att japanska myndigheter nekar dem tillstånd att gå iland på öarna, Japan var en militärdiktatur som förde aggressiva erövringskrig på den tiden. Mindre förståeligt är att Kina reagerar, Kina hävdar att aktionen underminerar Kinas "territoriella överhöghet". Detta är ett konstigt uttalande, med tanke på att öarna är japanska.

Oavsett vilket land som skulle ha mest historiska skäl att ha kontroll över Senkakuöarna, stöder jag hellre Japan än Kina i denna typ av konflikt. Japan är en demokrati, medan Kina är en kommunistisk diktatur. Det är omöjligt för mig att stödja en diktatur framför en demokrati i en konflikt över territorium som demokratin är i besittning av och har historisk rätt till.

fredag 17 augusti 2012

Fegis

Wikileaks grundare Julian Assange skall utvisas från Storbritannien till Sverige, har Storbritanniens högsta domstol slagit fast. I Sverige är han misstänkt för bland annat våldtäkt. Han hävdar sin oskuld, liksom flera med honom gör, men ändå har han flytt till Ecuadors ambassad och har fått asyl i Ecuador. Om han nu är oskyldig för de brott han misstänks för i Sverige, varför inte möta åklagaren i domstol i Sverige? Jag tycker att han är feg, som inte gör det.

Nu hävdar Julian Assange också, att han är rädd för att utlämnas från Sverige till USA, där han är misstänkt för brott i samband med Wikileaks publicering av amerikanska dokument. Må så vara, men är det det han är rädd för, varför lät han Wikileaks publicera dokumenten från början? Var han inte beredd att ta konsekvenserna, i sanningens och informationsfrihetens namn? Om inte, är han bara en fegis. Det är vad jag är övertygad om att han är.

onsdag 8 augusti 2012

Hur är det med global uppvärmning?

En klimatforskare vid universitetet i Huntsville, Alabama, USA, har vittnat inför den amerkanska senaten. Han menar, mycket kortfattat, att det finns alldeles för litet kunskap för att säga att människan påverkar klimatet mot global uppvärmning. Vetenskapsmännen är inte ens överens om hur Jordens temperatur bör mätas. Läs gärna mer om detta här. Det borde skrivas mycket mer i Sverige om tvivlen på teorierna om att människan är på väg att orsaka en klimatkatastrof.