lördag 18 augusti 2012

Dispyt om Senkakuöarna

Sedan kinesiska aktivister landstigit på de Japanska Senkakuöarna tidigare i veckan och gripits av japansk kustbevakning, har Kina och Japan givit varandra diplomatiska protester. Såväl Kina som Taiwan ställer anspråk på dessa öar i Östkinesiska havet, som är i Japans besittning.

Nu är flera japanska politiker på väg till öarna, vilket Kina också protesterar emot. Politikerna säger att de vill högtidlighålla japanska framgångar under andra världskriget, när Japan ockuperade stora delar av Kina. Under de omständigheterna förstår jag att japanska myndigheter nekar dem tillstånd att gå iland på öarna, Japan var en militärdiktatur som förde aggressiva erövringskrig på den tiden. Mindre förståeligt är att Kina reagerar, Kina hävdar att aktionen underminerar Kinas "territoriella överhöghet". Detta är ett konstigt uttalande, med tanke på att öarna är japanska.

Oavsett vilket land som skulle ha mest historiska skäl att ha kontroll över Senkakuöarna, stöder jag hellre Japan än Kina i denna typ av konflikt. Japan är en demokrati, medan Kina är en kommunistisk diktatur. Det är omöjligt för mig att stödja en diktatur framför en demokrati i en konflikt över territorium som demokratin är i besittning av och har historisk rätt till.

Inga kommentarer: