Fredagen den 23 maj 2014 publicerades en artikel i NA av tre politiker och kandidater till EU-parlamentet, som förespråkade republik. De hänvisade till att många länder i Europa har bytt ut monarki mot republik under det senaste seklet.
Vi skall vara glada över att Sverige inte hör till de länder som har infört republik. Historien visar nämligen att det bara är länder som har förlorat krig, haft inbördeskrig, revolutioner eller liknande som har bytt ut sin monarki mot republik. Det gäller även Italien och Grekland, där efterföljande folkomröstningar har bidragit till att republik har införts.
Sverige och de flesta andra monarkierna i Europa har i stället haft en tidig och fredlig utveckling mot full demokrati. Om inte kriget hade kommit 1914, hade vi säkerligen sett en likadan fredlig utveckling i övriga europeiska monarkier. Österrike-Ungern införde 1916 en ny grundlag med demokrati för alla folk i riket, men på grund av kriget hann den inte träda i kraft innan riket splittrades.
Monarkin har varit, och är, en garant för en stabil samhällsutveckling och demokrati. Flera länder har haft folkomröstning där folket har röstat för monarkin. I Australien röstade folket 1999 med stor majoritet ned ett förslag om att avskaffa monarkin och införa republik. I Luxemburg abdikerade storhertiginnan Marie-Adélaïde 1919 efter frän kritik för att hon hade varit för tyskvänlig under ockupationen 1914-18. I en efterföljande folkomröstning röstade en mycket stor majoritet för att hennes syster Charlotte skulle fortsätta vara storhertiginna.
En republik är i sig inte mer demokratisk än en monarki. De flesta länder som har blivit självständiga under 1900-talet har blivit republiker, men detta är för att de politiska ledarna har velat konsolidera sin makt och förespegla för folket att det har mer inflytande, för att landet kallas för republik. Historien visar oss att det är en styrka för svensk demokrati, att vi har en konstitutionell monarki.
Daniel Granqvist (m)
Kandidat 2014 till kommunfullmäktige i Örebro och till riksdagen