söndag 30 september 2018

Sakinnehåll och spel

Det pågår diskussioner mellan partierna i riksdagen, liksom mellan partierna i många kommuner, efter valet. Det är oklart vad det blir för regering. Det är också oklart hur många kommuner kommer att styras. En stor del av problemet är de låsningar som olika partier har bundit upp sig för genom löften om att inte samarbeta med andra partier. De tycker att vissa andra partier står för så främmande politik, att de inte ens vill diskutera var det finns likheter mellan partierna. Spelet mellan partierna blir då viktigare än sakinnehållet i politiken. Jag tycker att sakinnehållet alltid borde vara viktigast. Sedan är det viktigt att hålla på sina egna värderingar, oavsett vem man talar med. Då kan politiken leda till bra resultat.

onsdag 26 september 2018

Antalet barn i barngrupper i förskolan

Vid kommunfullmäktige i Örebro i dag diskuteras bland annat barngruppernas storlek i förskolan. Grunden för diskussionen är en interpellation från Moderaterna.

"Under perioden 2014-2018 har förskolorna i Örebro utökats med 52 avdelningar, vilket motsvarar knappt 1000 nya förskoleplatser,” står det i remissvaret, Ks 527/2018. Det blir 1000/52≈19,23 barn per avdelning. Samtidigt står det i remissvaret att snittet är 15,9 barn per avdelning.

Små barn behöver avdelningar med relativt få andra barn. Utvecklingen i de nya avdelningarna tycks alltså gå åt fel håll.

Den s.k. gymnasielagen upprätthölls

Migrationsöverdomstolen har i domar den 25 september 2018 (mål nr UM 12649-18 och UM 13063-18) beslutat att godkänna tillfälligt uppehållstillstånd enligt 16 f § lagen (2016:752) om tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige, den s.k. gymnasielagen.


Migrationsdomstolar har tidigare underkänt lagstiftningen. Efter överklaganden har nu Migrationsöverdomstolen kommit till annan slutsats.


Det är en allmän regel inom juridiken, att högsta instans har rätt, även om den har fel - det vill säga, även om en enskild extern person tycker att den har fel. Det här är ett sådant fall. Jag anser att Migrationsöverdomstolen har fel, men ändå är det den som är högsta instans, och jag får lov att acceptera att Migrationsöverdomstolens slutsatser är rätt. Om jag skulle sitta i riksdagen, skulle jag likafullt arbeta för att ändra och förbättra lagen. Även en lag som inte underkänns i högsta instans, kan naturligtvis förändras till det bättre.

fredag 21 september 2018

Regeringskansliet begick upphovsrättsintrång

Justitiekanslern har i beslut den 14 september (dnr 9723-17-4.3) beslutat att bevilja upphovsmannen till ett fotografi, och hans bolag som har den ekonomiska upphovsrätten, ersättning från Regeringskansliet med sammanlagt 29 000 kr för upphovsrättsintrång.


Intrånget i upphovsrätten beror på att Regeringskansliet inte har försäkrat sig om i förväg att ha rätt att använda fotografiet. Det har spritts till allmänheten av Regeringskansliet på omslaget till en statlig utredning, en rapport och på Internet, utan att upphovsmannen till fotografiet har angivits. Ersättningen för ekonomisk skada har dock satts ned gentemot yrkade belopp, därför att upphovsmannen har upplåtit fotografiet kostnadsfritt för ickekommersiellt bruk under en Creative Commons-licens.


Det är märkligt att en så pass central myndighet i Sverige, med många jurister anställda, kan begå upphovsrättsintrång av detta slag.

torsdag 20 september 2018

Tidszon för Sverige

De årliga tidsomställningarna mellan normaltid och sommartid kommer att avskaffas. Det är bra. Sedan finns det personer i Sverige som vill att Sverige skallha kvar sommartid för jämnan. Själv förespråkar jag Centraleuropeisk normaltid. Sverige ligger bra till för att ha sådan normaltid, den 15:e längdgraden går genom vårt i nordsydlig riktning avlånga land.

Om Finland fortfarande vore en del av Sverige, skulle det finnas ett skäl att ha Östeuropeisk tid (UTC+2) året om, det vi brukar kalla sommartid. Det vore normaltid i östra rikshalvan och hela riket skulle då ligga i samma tidszon. När Sveriges östra gräns nu går längs Muonio älv, Torne älv och Bottniska viken, ser jag inget skäl för Sverige att ha annat än Centraleuropeisk tid (UTC+1).

tisdag 11 september 2018

Treprocentspärren

I kommuner med minst två valkretsar för valet till kommunfullmäktige måste ett parti få minst 3 % av alla röster för att komma in i kommunfullmäktige. Enligt den den preliminära rösträkningen i Örebro kommun kom det lokala partiet Örebropartiet nätt och jämnt över den spärren.

Den preliminära rösträkningen för kommunfullmäktige i Örebro gav 96 679 giltiga röster. Spärren på 3 % hamnade då på 2 901 röster. Örebropartiet fick preliminärt 2 939 röster. Det gav en marginal på 38 röster.

Om det genom preliminärt ogiltiga röster och sena röster kommer in 2 000 röster till, hamnar spärren på 2 961 röster. Örebropartiet måste då få åtminstone 23 av dessa röster för att klara spärren.

lördag 8 september 2018

Välstånd

När tekniskt komplicerade saker går sönder, är det ändå en tröst att vi lever i ett industrialiserat och rikt samhälle, där det finns tekniskt komplicerade saker, vi har råd att köpa dem och att låta laga dem. Detta är välstånd.

Min gräsklippare är sönder, men jag är glad över att ha en gräsklippare och över att kunna lämna in den på lagning.

Det är näringsfriheten från det svenska 1800-talet som lade grunden till detta välstånd. I valet i morgon är det – precis som vanligt – Moderaterna som är den främsta garanten för näringsfrihet, utveckling och ditt välstånd.

torsdag 6 september 2018

Reklam eller ej

De senaste dagarna har jag delat ut en del valmaterial i postlådor i grannskapet. En sak som slår mig, är hur många som har budskap på sin postlåda om att de tackar nej till reklam.

Även om jag inte är road av all reklam som kommer i min brevlåda, undrar jag varför det är såmånga som inte vill ha någon reklam alls. Hur stort är egentligen problemet med att ta hand om några extra blad med information? Det kan också ibland komma reklam som är bra att få.

När jag var ung, delade jag ut reklam för att tjäna litet pengar.Bolaget som ordnade reklamen hade en stående order om att ignorera alla meddelanden på postlådorna som avböjde reklam. Jag lade också reklam i varena postlåda. Det gör nog reklamutdelare även i dag. Ändåär det betydligt fler meddelanden som tackar nej till reklam nu, än vad jag minns att det var då. Om det ändå kommer reklam i lådan, vad är då syftet med meddelandet?

Nej, för egen del tycker jag att det är bra att ta emot reklam. Det är en del av marknaden, därmed av samhället. Reklam är bra, den ger oss information om varor och tjänster som vi annars skulle behöva leta upp. Så länge företag tjänar på att ge ut direktreklam, kommer den att finnas.

tisdag 4 september 2018

Det viktigaste för välfärden

I går, måndag, när jag stod i Moderaternas valstuga, kom det en skolelev som inte hade den vanligaste frågan.

Hon frågade: – Vad är den viktigaste åtgärden för att förbättra välfärden?

Jag svarade: – Det är att sänka skatten. Om man sänker skatten får skattebetalaren mer pengar över och får större ekonomisk frihet, händer det något finns det pengar för det.

Skoleleven blev glad över svaret. Hon tog anteckningar, tackade och gick.