onsdag 13 februari 2019

Inget utlämnande av obefintliga handlingar

Det kan tyckas självklart att en myndighet inte kan lämna ut handlingar som offentlighetsuttag, när handlingarna inte finns på myndigheten. Likafullt kan sådana beslut överklagas och prövas av högsta instans ibland.


En kammarrätt beslutade att inte lämna ut handlingar som den inte hade. Detta beslut överklagades till Högsta förvaltningsdomstolen (HFD), som dömde i målet den 11 februari 2019 (mål nr 6506-18).


Kammarrätten hänvisade till rättsfallet RÅ 1996 ref. 19. HFD invände att det målet rörde en annan sak, nämligen frågan om en handling var allmän över huvud taget och därmed föremål för offentlighetsuttag. I det aktuella målet handlade det om handlingar där det kunde finnas sekretess.


De i målet aktuella handlingarna var inlånade till en kammarrätt för avgörande av ett ärende om sekretess överklagat från en kommunal nämnd. De var då förvarade hos och inkomna till kammarrätten och utgjorde därmed allmänna handlingar där fram till dess att de återsändes till den kommunala nämnden i samband med att målet avgjordes. När sedan klaganden i målet hörde av sig till kammarrätten för att därifrån få ut handlingarna, förvarades de inte längre hos kammarrätten. Kammarrätten beslutade att inte lämna ut några handlingar. Kammarrättens beslut att inte lämna ut handlingarna överklagades, men HFD avslog överklagandet, eftersom det inte fanns några handlingar att lämna ut.


Det var en vettig dom, kortfattad och bra.

1 kommentar:

Anonym sa...

Högst tveksamt. Se http://www.dagensjuridik.se/2019/02/effekten-av-hfds-dom-alla-har-ratt-att-fa-sekretessmal-provade-i-hfd.