onsdag 20 november 2019

Odemokratisk aktion

Kommunfullmäktige i dag avbröts av ett antal åhörare, som i en gemensam aktion ställde sig upp och gick fram i salen och sjöng.

Sammanträdet med kommunfullmäktige pågick under sen eftermiddag. Några personer i kläder som gav sken av miljöaktivism hade kommit in tillsammans och slagit sig ned på åhörarplats. Plötsligt reste de sig allihop upp, började sjunga högt om klimatet och gick fram och ställde sig framför presidiet. Ordföranden slog klubban i bordet, bad dem sluta och talade om att det de gjorde var olagligt. De fortsatte ändå stå upp och sjunga. Ordföranden ajournerade mötet. Det dröjde sedaninte lång tid innan demonstranterna tystnade och gav sig av från salen.

Mötet kunde återupptas. Även om ingen påtaglig skada var skedd, gav demonstrationen en bitter eftersmak av osäkerhet. Om förkämpar för en hård klimatpolitik har så här liten respekt för de demokratiska processerna, hur tror de då att deras sak skulle gynnas, när de demokratiska församlingarna fattar beslut?

Det demonstranterna gjorde är förbjudet enligt 16 kap. 4 § första stycket brottsbalken:

4 §   Om någon genom våldshandling eller oljud eller på annat dylikt sätt stör eller söker hindra allmän gudstjänst, annan allmän andaktsövning, vigsel eller begravning eller dylik akt, domstols förhandling eller annan statlig eller kommunal förrättning eller allmän sammankomst för överläggning, undervisning eller åhörande av föredrag, döms för störande av förrättning eller av allmän sammankomst till böter eller fängelse i högst sex månader.”

Jag hoppas att polis, åklagare och domstol ser till att snabbt lagföra dessa demonstranter. Fullmäktiges sammanträden spelas in med ljud och bild, så bevisläget är gott.

Inga kommentarer: