tisdag 25 februari 2020

Folkbokföringsfel på 1,9 procent

Skatteverket har gjort en sammanfattande bedömning av hur många personer som har felaktiga uppgifter i folkbokföringen. Det kan röra sig om personer som är folkbokförda på fel adress, är folkbokförda trots att de inte borde vara det eller som inte alls är folkbokförda, fast de borde vara det. Totalt är det omkring 195 000 personer som har denna typ av fel i folkbokföringen. Det är 1,9 procent av den totala befolkningen i landet.

Folkbokföringen omfattar många människor. Alla som är bofasta i Sverige skall vara folkbokförda på korrekt adress. Med så många människor är det oundvikligt att det förekommer fel. Det kan dock inte rimligtvis vara acceptabelt att så många som 1,9 procent av befolkningen har fel uppgifter eller felaktigt saknar uppgifter i folkbokföringen.

Folkbokföringen behövs för att staten, kommuner, företag och privatpersoner skall kunna nå andra personer, inte minst för att kunna hävda sina rättigheter mot de personerna. Om nästan var femtionde person vi möter har felaktiga folkbokföringsuppgifter, är det alldeles för mycket. Skatteverket borde göra allt de kan för att åtgärda detta.

Det kan behövas en ny, obligatorisk folkräkning. För att den skall kunna bli obligatorisk, måste riksdagen stifta lag om det. Politikerna på riksnivå måste därför agera och bestämma sig för om en obligatorisk folkräkning kan vara ett sätt att komma till rätta med problemet.

Inga kommentarer: