måndag 15 mars 2021

Välbehövlig JO-kritik till stöd för finska språket

Riksdagens ombudsman (Justitieombudsmannen, JO) riktar kritik mot Arbetsförmedlingen i beslut den 26 februari 2021 (ärende nr 4143-2019) för att en man inte fått ha kontakt med myndigheten på finska.


En man som ville ha muntlig kontakt med Arbetsförmedlingen för att ställa frågor på finska. Han kunde inte få det direkt och fick inte heller möjlighet att få sådan kontakt vid en senare tidpunkt. Han fick också besked om att hans aktivitetsrapporter måste lämnas på svenska.


Finska är ett av Sveriges officiella minoritetsspråk, enligt språklagen (2009:600). Det ger personer med finska som modersmål rätt att ha kontakt med svenska myndigheter på finska. JO riktar därmed välgrundad och välbehövlig kritik mot Arbetsförmedlingen, för att de inte kunde fullfölja kontakterna med mannen i ärendet på finska. Andra kontakter, som inte hade tydligt samband med något ärende, behövde dock inte ske på finska.


Det här är ett bra beslut. Finska har varit ett betydelsefullt språk för Sverige i så gott som hela landets historia. Det ska Sverige ta vara på.


Inga kommentarer: