fredag 16 juli 2021

Sekretess mot vårdnadshavare till sjuttonåring

Kammarrätten i Stockholm har den 12 juli 2021 (mål nr 4680-21) beslutat att avslå ett överklagande av ett beslut av Karolinska universitetssjukhuset att inte lämna ut journalhandlingar till en vårdnadshavare. 


Det var en far som begärde ut journalhandlingar avseende sin dotter, som vid tidpunkten var sjutton år och åtta månader gammal. Normalt gäller inte sekretess gentemot vårdnadshavare till personer som ännu inte har blivit myndiga, men ju äldre och mognare de unga blir, desto större rätt anses de ha att själva förfoga över rätten till de handlingar som myndigheter har om dem. Detta gäller särskilt handlingar inom vården och socialtjänsten. I det aktuella fallet hade dottern också själv uttryckt att hon inte ville att hennes far skulle få tillgång till journalhandlingarna. Sjukhuset lämnade inte ut handlingarna, med hänsyn till sekretess, och kammarrätten upprätthåller beslutet.


Det är en bra dom. Förmodligen skulle utfallet ha blivit detsamma, även om dottern hade varit några år yngre. Barn har ofta möjlighet att förstå innebörden av sekretess för sina egna handlingar flera år innan de fyller arton år och blir myndiga. Det är bra med en generell myndighetsålder vid arton, men det är också bra att allt inte hängs upp just på den åldern. Flera lagar och regler har andra åldrar som gräns för när barn anses mogna nog för det ena eller det andra. Mognad kommer successivt och det är bra att rättsordningen tar hänsyn till det. 

Inga kommentarer: