lördag 14 maj 2022

Demokrati tar tid

I dag har jag en insändare i Nerikes Allehanda.


På nätet är artikeln dold bakom betalvägg. Här följer därför texten för dem som läser min blogg utan att prenumerera på Nerikes Allehanda.


Demokrati tar tid även i fullmäktige

Först vill jag skriva att det var roligt att Förvånad medborgare tog sig tid att gå och lyssna på oss politiker i kommunfullmäktige i Örebro. Jag sitter med som ledamot för Moderaterna. Min erfarenhet är att det tyvärr är många som har åsikter om politiken utan att försöka lyssna eller lära sig något om de formella villkoren. Ett besök i kommunfullmäktige är en bra början.
Kommunfullmäktige den 27 april handlade huvudsakligen om andra saker än kravallerna vid påsk. Sådana är de formella villkoren för kommunfullmäktige. Det tar ofta tid för ärenden att komma upp för debatt och beslut. Villkoren är många och i flera delar precisa, de finns i 5 kap. kommunallagen (2017:725). 
Moderaterna kommer till kommunfullmäktige framöver med idéer om hur kommunen kan minska riskerna för att kravaller av sådant slag som hände i påskas skulle hända igen.
En möjlighet för oppositionspolitiker i kommunfullmäktige att göra sig hörd är att ställa en fråga till styrande politiker. Det kallas ibland enkel fråga. Vid en sådan fråga är det bara frågeställaren och den som frågan är ställd till som får svara. Sådana är de formella reglerna. Det var en sådan fråga som Helena Ståhl (SD) ställde till John Johansson (S). Ingen annan politiker kunde ta till orda om frågan, på grund av de formella reglerna.
De formella reglerna begränsar oppositionens möjligheter att agera mot de som styr i kommunen. Sådana är demokratins villkor: de partier som får ihop en majoritet i fullmäktige är de partier som styr. Oppositionen kan kritisera och komma med förslag. 
Du berättade att Markus Allard (ÖrP) påtalade att flera av ledamöterna måste kräva förändring, men ingen svarade. Det beror på att vi andra, ofta och i stor omfattning, redan har krävt förändring. Det vet Markus Allard också, men han har en retorik som ofta går ut på att kritisera alla andra partier än hans eget. Så som tydligt framgick av Markus Allards inlägg, hade han inga idéer att komma med, bara kritik mot andra. 
Moderaterna har flera idéer om hur kommunen kan bli bättre på många områden. Det kommer att framkomma på kommande möten med kommunfullmäktige. Välkommen att besöka fullmäktige igen!
Daniel Granqvist (M)
Ledamot av kommunfullmäktige i Örebro kommun

Inga kommentarer: