lördag 27 augusti 2022

Svårbedömt utan fler upplysningar

Högsta domstolen har i beslut den 22 augusti 2022 (mål nr Ö 1120-22) meddelat prövningstillstånd i frågan om en kvinna kan anses ha inställt sig för förhör i tingsrätten, när hon hade ett litet barn med sig. Kvinnan var målsägande i ett brottmål.


Attunda tingsrätt har den 25 januari 2022 (mål nr B 5811-21) dömt ut vite för att kvinnan inte ansågs ha inställt sig. Svea hovrätt har i beslut den 7 februari 2022 (mål nr Ö 1391-22) avslagit överklagandet.


Det är svårt för den som läser handlingarna från tingsrätten och hovrätten att bilda sig en uppfattning om ärendet. Kvinnan hänvisade till att hon inte hade fått tag på barnvakt och att hon inte hade upplysts om att hon vore förhindrad att ta med sitt barn. Barnet var 19 månader gammalt vid tiden för förhandlingen i tingsrätten. Åklagaren och kvinnans målsägarbiträde ansåg att det förelåg hinder för förhandlingen, medan den åtalades försvarsadvokat ansåg att förhandlingen kunde genomföras. Efter överläggning beslutade tingsrätten att förhandlingen inte kunde genomföras och dömde att målsäganden var tvungen att betala vite för att inte ha inställt sig på ett sådant sätt att förhandling kunde genomföras.


Ett 19 månader gammalt barn kan i många fall sitta tyst i en sal och låta vuxna människor samtala och göra sitt. Det framgår inte vad som medförde att det här barnet i det här fallet inte skulle kunna göra det. Det är en brist i dokumentationen. Förhoppningsvis kan Högsta domstolen bringa mer klarhet i den delen, när domen därifrån väl kommer. Det är bra att prövningstillstånd har meddelats. 


En intressant omständighet är att kvinnans målsägarbiträde ansåg att förhandlingen inte kunde genomföras, trots att han borde ha insett att det skulle medföra att hans klient målsägaren skulle drabbas av vite. Han har dessutom varit hennes ombud i såväl hovrätten som Högsta domstolen. Förhoppningsvis gör han ett bra arbete där. 

Inga kommentarer: