onsdag 9 november 2022

Ingen sanktionsavgift när anställda agerat på eget initiativ

Kammarrätten i Stockholm har i dom den 7 november 2022 (mål nr 7678-21) beslutat att upphäva en sanktionsavgift från IMY gentemot Polismyndigheten.


Några anställda på Polismyndigheten hade använt ett verktyg för automatisk ansiktsigenkänning, som innebar biometrisk behandling. Kammarrätten ansåg att Polismyndigheten hade visat att den hade vidtagit lämpliga organisatoriska åtgärder för skyddet av personuppgifter. Ett verktyg för ansiktsigenkänning var inte absolut förbjudet, utan kunde vara tillåtet i vissa situationer. De enskilda anställda hade använt det på eget initiativ, mot Polismyndighetens egna regler. Mot denna bakgrund ansåg kammarrätten att beslutet om sanktionsavgift skulle upphävas.


Det är en vettig dom, särskilt gentemot en stor organisation. En organisation som vidtar de åtgärder som krävs, men där enskilda anställda ändå tänjer på regelverket, bör inte som organisation få betala sanktionsavgift för det. 

1 kommentar:

Amelia Andersdotter sa...

Jag ser två problem med din incitamentsteori:

1) Stora organisationer ges incitament att kalla påkomna lagbrott för "egna initiativ av anställda". Det är redan svårt att få reda på vad stora organisationer gör i IT-hänseende. Nu får de dessutom får gömma sig bakom enskilda.
2) Dataskydd kräver utbildning, från arbetsgivaren till personalen. Här har domstolen emellertid gått med på att arbetsgivaren saknar ansvar när personalen inte kan göra sitt jobb.

Det kan inte vara "eget initiativ av anställda" att enskilda anställda som jobbar inom organisationen inte gör sitt jobb: enskilda anställda måste ges tid, resurser och möjligheter att framställa dokumentation, beslutsförberedande material och bedömningar som leder fram till vad dessa enskilda anställda sedan gör.

Kan du tänka dig något värre än att som polis behöva känna att du tvingas in i lagstridiga handlingar för att din chef vill hålla organisationen som sådan fri från lagens långa arm? Många av de här personerna vill göra bra saker och har blivit poliser för att de vill tjäna sina med-medborgare. Nu ska de bli pissade på av management i IT-frågor i stället.