onsdag 14 december 2022

Andra vice ordförande

På kommunfullmäktige i går kom frågan upp om en ny andre vice ordförande för fullmäktige. Den andre vice ordförande som valdes i oktober har avsagt sig sitt uppdrag i kommunfullmäktige. Hans parti Kristdemokraterna nominerade en annan man till uppdraget.


I kommunfullmäktige i Örebro har, av tradition, majoriteten posterna som ordförande och som första vice ordförande, medan oppositionen har posten som andra vice ordförande. Jag är förste vice ordförande.


Inför valet av ny andra vice ordförande nominerade Vänsterpartiet en alternativ kandidat, en kvinna, framför allt med argumentet att det annars skulle sitta tre män i presidiet. 


En kvinna bör inte väljas för att hon är kvinna. I ett jämställt samhälle ska heller inte könet spela någon roll, och om alla tre i presidiet då råkar vara män ska det inte vara något problem.


Vi som tillhör majoriteten lade ned våra röster, eftersom positionen som andra vice ordförande är oppositionens. Kristdemokraternas kandidat vann omröstningen. Det var gott så, även om jag inte hade haft något emot Vänsterpartiets kandidat i presidiet heller. 

Inga kommentarer: