tisdag 7 mars 2023

Omfattningen av laglighetsprövning

Kammarrätten i Stockholm har i dom den 3 mars 2023 (mål nr 437-23) delvis upphävt en dom av förvaltningsrätten. Målet rörde laglighetsprövning enligt kommunallagen.


En laglighetsprövning enligt kommunallagen ska bara omfatta det som faktiskt överklagas av ett visst beslut. Kammarrätten konstaterade att klaganden hade överklagat ett avsnitt i kommunens nya ordningsbestämmelser, medan förvaltningsrätten hade upphävt beslutet om de nya ordningsföreskrifterna i sin helhet. Då undanröjde kammarrätten domen från förvaltningsrätten i de delar som inte hade överklagats och fastställde den i övrigt.


Det är en bra dom, oavsett utgången i sak när en del av det kommunala beslutet ändå förblir upphävt. Det som är bra med domen är att den tydliggör omfattningen av en laglighetsprövning. Domstolen ska inte pröva mer än det som faktiskt överklagas och ska då inte heller eventuellt upphäva mer än det som faktiskt har överklagats av det beslut som har fattats i kommunen. Kanske kan man tycka att en sådan här klargörande dom från kammarrätten egentligen inte skulle behövas, men det är ändå bra att den nu kom. 

Inga kommentarer: