måndag 24 april 2023

Sekretess i beslut om elstöd

De nuvarande bestämmelserna i offentlighets- och sekretesslagen om sekretess för stöd till elkonsumenter bereddes med väldigt korta remisstider. Reglerna finns i 28 kap. 4 a § och 4 b §. Förslaget fick också kritik från lagrådet för beredningen.


Nu har sekretessen prövats i domstol. En person hade begärt ut de fem först fattade besluten om elstöd från Försäkringskassan och fick inte det. Han överklagade till Kammarrätten i Stockholm, som i dom den 21 april 2023 (mål nr 1302-23) avslog överklagandet. 


Klaganden hävdade att sekretessbestämmelserna stod i strid mot tryckfrihetsförordningens bestämmelser om allmänna handlingars offentlighet och att regeringens handläggning av lagstiftningsärendet inte levt upp till regeringsformens krav på beredning av sådana ärenden. Han hänvisade bland annat till lagrådets kritik. Kammarrätten gick igenom sekretessbestämmelserna och lagstiftningsärendet. Rätten ansåg att det fanns vissa brister i lagstiftningsärendet, men inget av sådan dignitet att sekretessreglerna inte skulle tillämpas. 


Det är en bra och klargörande dom, särskilt som domskälen tar upp både sekretessen i sig och lagstiftningsärendet. Båda dessa frågor var uppe till allmän diskussion i samband med att sekretessbestämmelserna infördes. 

Inga kommentarer: