onsdag 7 juni 2023

Utlämnande av uppgifter till skadelidande

Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) har i dom den 2 juni 2023 (mål nr 3936-22) slagit fast att Polismyndigheten ska lämna ut uppgifter om den som hade varit misstänkt i en utredning om stöld till den som hade varit utsatt för stölden.


Polisens utredning hade lagts ned, för att den misstänkte var under 15 år gammal och inte straffmyndig. Personens låga ålder spelade in, när Polismyndigheten beslutade att inte lämna ut uppgifterna. Uppgifter om enskilda i polisutredningar är skyddade av sekretess, men det finns undantag från sekretessen. HFD fann att undantag var tillämpliga i det här fallet. Den som hade utsatts för stölden kunde därför få ut uppgifterna om den som hade varit misstänkt och därmed få möjlighet att söka skadestånd eller på annat sätt tillgodose sin rätt.


Det är en bra dom. Brottsoffer måste kunna få tillgång till uppgifter om misstänkta, för att kunna tillvarata sin rätt. Sedan återstår det att se om uppgifterna om den misstänkte i den nedlagda undersökningen kan leda till att brottsoffret kan få ersättning. Den saken måste prövas i sin tur. 

Inga kommentarer: