fredag 4 augusti 2023

Saluvagnsskyltars placering

En man som varit bilhandlare i tio år har dömts den 1 augusti 2023 (mål nr B 4611-23) av Hovrätten för Västra Sverige till böter på 500 kr för brott mot förordningen (2019:383) om fordons registrering och användning.


Mannen hade kört en bil med stöd av saluvagnslicens, men hade haft den gröna saluvagnsskylten liggande innanför vindrutan i stället för väl synlig bakåt. Skylten hade sugproppar för att kunna sitta på insidan av en bilruta. Förklaringen var att bilens bakruta var tonad, så att han ansåg att skylten inte skulle synas genom den. Han menade också att han hade gjort så många gånger tidigare och inte blivit ifrågasatt av polis för det. Hovrätten ansåg likafullt - liksom en skiljaktig mening i tingsrätten, där mannen annars friades - att skylten inte hade varit synlig.


För mig framstår det som självklart att saluvagnsskylten, om den ligger innanför framrutan, inte är tillräckligt synlig vid bilens färd. Det kan tyckas onödigt att ta upp ett mål i hovrätten för ett brott som ger böter på 500 kr, men det har inte bara betydelse i det enskilda fallet, utan ger också vägledning för många för framtiden. På så sätt är det en bra dom.

Inga kommentarer: