onsdag 6 september 2023

Ersättning för nekad avverkning

Östersunds tingsrätt har i dom den 1 september 2023 (mål nr M 1213-22) tilldömt tre privatpersoner, som tillsammans äger en skogsfastighet, ersättning på nästan 5 miljoner kronor från staten.


Skogsstyrelsen hade beslutat att avslå skogsägarnas ansökningar om avverkning på tre olika platser med hänvisning till 18 § skogsvårdslagen (1979:429). Bestämmelsen säger att tillstånd till avverkning inte får ske om avverkningen är oförenlig med intressen som är av väsentlig betydelse för naturvården eller kulturmiljövården. Enligt 19 § samma lag har fastighetsägare rätt till ersättning för sådana beslut om pågående markanvändning avsevärt försvåras. Kammarkollegiet hade, för statens räkning, medgett ersättningsskyldighet, men ansett att beloppet borde vara lägre. Tingsrätten ansåg att den värdering som skogsägarna åberopade borde läggas till grund för värderingen.


Det är en intressant dom. Det är mest en fråga om värdering och ersättningens storlek, men även det har ett allmänintresse. Det återstår att se om domen överklagas. 

Inga kommentarer: