fredag 5 april 2024

Inget straff för den som lurat till sig körkort

Högsta domstolen har i dom den 3 april 2024 (mål nr B 1103-23) friat en man från ansvar för brukande av osann urkund och olovlig körning.


Mannen i fråga hade fått ett ungerskt körkort genom utbyte av ett uzbekiskt körkort. Senare hade han bytt ut det ungerska körkortet mot ett svenskt körkort. När en ungersk myndighet hade fått veta att mannens uzbekiska körkort var förfalskat, hade de meddelat Transportstyrelsen i Sverige, som återkallade det svenska körkortet. Mannen åtalades. Högsta domstolen konstaterar i sin dom att körkortsbehörigheten bland annat grundar sig i innehavet av ett giltigt körkort, vilket mannen hade när han använde det svenska körkortet. Med hänsyn till legalitetsprincipen kunde han inte dömas för brotten, 


Domen kan kännas otillfredsställande, eftersom den åtalade mannen hade lurat till sig körkortet genom det förfalskade uzbekiska körkortet. Det är ändå nödvändigt att straff inte utdöms för brott som faktiskt faller utanför de lagar som gäller. På så sätt är domen bra. Lagstiftaren får se över straffbestämmelserna, om domen inte är tillfredsställande nog. 

Inga kommentarer: