torsdag 15 augusti 2024

Filioque eller ej?

En bit in i Kyrkans tidning nr 33 2024, torsdagen den 15 augusti, s. 9, möts läsaren av en stor nyhet. Trots nyhetens storlek nämns den inte på tidningens förstasida. 

De ortodoxa kyrkorna har förmått Lutherska världsförbundet att rekommendera att lutherska kyrkor ska avstå från ”Filioque” i den niceanska trosbekännelsen. 

Frågan om Helige Andens natur i niceanska trosbekännelsen har varit ett av huvudskälen till schismen mellan östkyrkorna (de ortodoxa) och västkyrkorna (de katolska och senare även protestantiska). Det var den schism som slutligen ledde till brytningen mellan öst och väst hos kyrkorna 1054. 

Enligt ortodoxa kyrkor utgår Helige Anden ”från Fadern”, enligt katolska och protestantiska kyrkor utgår Helige Anden ”från Fadern och Sonen”. Orden ”och Sonen” uttrycks som ”Filioque” på latin. Det handlar alltså om Guds treenighets natur och vad Guds tre personer har för förhållande till varandra. 

Om lutherska kyrkor nu ska rekommenderas att ha en östkyrklig syn på Filioque, i stället för en västkyrklig, är det en stor nyhet. Det borde dominera åtminstone hela Kyrkans tidning. Det borde också bli en stor nyhet i alla svenska media, trots den sekulära tid vi lever i. 

Jag vill inte att det ska gå obemärkt förbi, om min kyrka blir östkyrklig. 

Vad säger Svenska kyrkan om det här? Ekumenik i all ära, ekumenik är bra, men vad är Lutherska världsförbundets teologiska grunder för överenskommelsen med de ortodoxa kyrkorna? 

Inga kommentarer: