lördag 31 maj 2025

Hinder för trafiken

I dag arrangeras Stockholm Marathon i centrala Stockholm. Det medför stora hinder för normal trafik. Oavsett andra skäl, är detta mitt tyngst vägande skäl att inte delta i loppet. Jag vill inte medverka till ytterligare hinder för trafiken i centrala Stockholm, även om det är tillfälliga hinder. 

lördag 24 maj 2025

Musik vid speluppehåll

De svenska och amerikanska landslagen i ishockey möttes i VM-semifinal i eftermiddags. Amerikanerna spelade bäst och vann välförtjänt med 6–2.

Det var svensk hemmaplan. Trots det spelade arrangörerna amerikansk musik i flera speluppehåll. De spelade t.ex. Eye of the Tiger av det amerikanska bandet Survivor, känd från den amerikanska filmen Rocky III. När Sverige låg under i slutet av matchen kom en svensk låt, men det var The Final Countdown av Europe. Musiken kan inte ha varit till hjälp för svenskarna, trots hemmaplan. Det var märkliga val av musik. 

fredag 23 maj 2025

Format på utlämnade handlingar

Högsta förvaltningsdomstolen har i beslut den 20 maj 2025 (mål nr 888-25) slagit fast att det inte går att överklaga i vilket format en allmän handling lämnas ut.

Kammarrätten i Jönköping hade lämnat ut en handling i pdf-format. Den enskilde klagade och ville ha ut handlingen i Excel-format. Kammarrätten avslog den begäran. Högsta förvaltningsdomstolen konstaterade att kammarrättens beslut inte hade betagit klaganden hans rätt att ta del av allmänna handlingar. Han saknade därför rätt att föra talan mot beslutet.

Det är ett klargörande och bra beslut som går i linje med hur praxis ser ut i övrigt. Det måste finnas gränser för vad en myndighet måste göra för att lämna ut handlingar och det här beslutet styrker en rimlig sådan gräns. 

Danmark slog ut Canada i ishockey-VM

Det var bra att Sverige slog Tjeckien i kvartsfinalen, men på sätt och vis roligare att Danmark slog Canada.

Semifinaler på lördag:
Sverige 🇸🇪 – Amerika 🇺🇸 
Schweiz🇨🇭 – Danmark 🇩🇰

tisdag 20 maj 2025

Kärnkraft i Belgien och kanske i Danmark

Belgiens parlament har beslutat att överge avvecklingen av all kärnkraft i landet. Ett beslut 2003 om total avveckling till i år har därmed upphävts. De två reaktorer som är i drift i Belgien får fortsätta vara i drift. De står för 40 % av landets försörjning av elenergi. 

Efter fyrtio år av förbud mot kärnkraft, har den danska regeringen börjat undersöka möjligheterna att tillåta kärnkraft i landet. Den nya teknik som har utvecklats på sistone verkar lovande, tycker regeringen, även om det är för tidigt att säga om det kommer att byggas kärnkraftverk i Danmark. 

De här besluten ger hopp för kampen för en renare miljö, mindre utsläpp av växthusgaser och stabilare klimat. Kärnkraften är den enskilt bästa lösningen för stor och stadig produktion av el som inte påverkar klimatet negativt. 

måndag 19 maj 2025

Europeisk förtjänstorden

Europaparlamentets presidium har beslutat om regler för en europeisk förtjänstorden.


Nog för att jag tycker att det är trevligt med ordnar och förtjänstmedaljer, men varför ska det finnas en förtjänstorden för ett huvudsakligen mellanstatligt samarbetsorgan?

Adressering gör ingen handling allmän

I dag hade jag en insändare publicerad i Nerikes Allehanda.

För de personer som inte når sidan, följer texten nedan. 

Adressering gör ingen handling allmän

Den 6 maj hade kommunstyrelsens ordförande i Hällefors kommun, Cecilia Albertsson (M), en debattartikel i NA. Hon förklarade att ett dokument som funnits på ett sammanträde var arbetsmaterial och därför ingen upprättad handling. När NA:s politiske redaktör Lars Ströman hade begärt att få ut dokumentet, hade han därför nekats det.

Lars Ströman invände i svar direkt: ”En skrivelse adresserad till kommunstyrelsen är en upprättad handling.”

Under många år har jag läst Lars Strömans texter i NA. För att vara juridisk lekman, är han duktig på offentlighetsprincipen. Med min egen bakgrund som jurist, verksam vid myndigheter i över tjugofem år, måste jag ändå ge honom fel i den här frågan.

En handling är allmän, om den är inkommen till, upprättad vid eller expedierad från en myndighet. Arbetsmaterial såsom minnesanteckningar, som ännu inte är färdigställda handlingar, är inte upprättade handlingar. De är därför inte allmänna handlingar och kan inte fås ut enligt offentlighetsprincipen. Skälet är självklart: det är först när en handling är korrekturläst och klar, som myndigheten ska behöva lämna ifrån sig den och stå för innehållet.

En handling är inte upprättad, bara för att den är adresserad på ett visst sätt. En tjänsteman inom kommunstyrelsens förvaltning kan mycket väl adressera början till en handling till kommunstyrelsen. Om delar av denna påbörjade handling läses upp för kommunstyrelsen, försiggår detta inom myndigheten. Handlingen är då varken inkommen till, upprättad vid eller expedierad från kommunstyrelsen. Den är ingen allmän handling, bara för att den är adresserad till kommunstyrelsen.

Offentlighetsprincipen är en bra och viktig svensk rättslig princip. Den ger medborgarna vidsträckt rätt till inblick hos myndigheter, bara inte till varenda påbörjad text.

Daniel Granqvist, verksjurist

Facklig kritik mot socialdemokratiskt pensionsförslag

Fackförbundet SACO, som organiserar akademiker, ger skarp kritik mot ett förslag om nya pensionsregler som Socialdemokraterna har kommit med. Kritiken är värd att tas på allvar. Sverige har ett ganska bra pensionssystem för närvarande. Förändringar ska leda till förbättringar, medan det framstår som att det socialdemokratiska förslaget skulle leda till stora försämringar. 

lördag 17 maj 2025

Om jag vore jurygrupp 2025

Den här lördagskvällen är det Eurovision Song Contest. 

Var och en av oss tycker sig nog, på något sätt, ha den bästa musiksmaken. Om jag själv vore jurygrupp till årets Eurovision Song Contest, skulle mina poäng delas ut så här.

1: Lettland
2: Island
3: Frankrike
4: San Marino
5: Spanien
6: Portugal
7: Finland
8: Luxemburg
10: Danmark
12: Tyskland



onsdag 14 maj 2025

Inga retroaktiva regler för hiss

Mark- och miljööverdomstolen vid Svea hovrätt har i dom den 12 maj (mål nr P 3768-24) avslagit ett överklagande av Boverket. 


Boverket ville ställa nu gällande krav på dokumentation och CE-märkning av en hiss, som tagits i bruk innan nu gällande regler trädde i kraft. Såväl Mark- och miljödomstolen vid Växjö tingsrätt som Mark- och miljööverdomstolen ansåg att Boverket saknade lagstöd för en sådan retroaktiv tillämpning av nuvarande lagkrav.


Det är en mycket bra dom, som inskärper att Sverige är en rättsstat. Retroaktiva regler kan bara komma på fråga i undantagsfall, så var inte fallet här.  

måndag 12 maj 2025

Privat kameraövervakning

Det är tillåtet att ha kameraövervakning till skydd för egen bostad och tomt. Den som fångar mer än så med sina kameror måste följa fler regler. Integritetsskyddsmyndigheten får in fler och fler klagomål på privatpersoners kameraövervakning, men har nu publicerat information om hur man gör rätt. Det är bra information som normalt är lätt att följa. 

torsdag 8 maj 2025

Ny påve

Romersk-katolska kyrkan har valt en ny påve. Det blev kardinalen Robert Prevost från Chicago, som tog påvenamnet Leo XIV.

För första gången är det en amerikan som är påve. Romersk-katolska kyrkan är global och det går allt lättare att färdas över hela världen. Det är nog en klok strategi av kardinalerna att för andra gången i rad välja en påve som inte är europé, efter många århundraden med bara européer, även om det givetvis också är många andra omständigheter som har påverkat valet. 

Vi får se hur detta påverkar Romersk-katolska kyrkan och världen i övrigt. 

torsdag 1 maj 2025

Princip

I kväll var jag och min fru Paula på konsert. När vi kom dit, fick vi betala för garderoben. Senare under kvällen kom vi fram till att det stod ”fri garderob” på biljetterna. När vi skulle gå, påtalade jag detta och vi fick pengarna tillbaka. Vi fick även en ursäkt. Det var ingen hög kostnad, men rätt ska vara rätt. Det är principen.