torsdag 24 november 2011

Gynnande förvaltningsrättsliga beslut

En grundprincip i svensk förvaltningsrätt är att ett myndighetsbeslut som är gynnande för en enskild person (utan att missgynna någon annan enskild person) inte kan tas tillbaka av myndigheten. Visst finns det ett fåtal undantag från principen, exempelvis om den enskilde har lyckats lura myndigheten, men i de allra flesta fall är sådana undantag inte tillämpliga.

Södertörns högskola har den här hösten antagit studenter till kurser under vårterminen 2012. Nu har högskolan emellertid meddelat att de ställer in flera utbildningar, för att tillfälliga anslag från regeringen för kurser under 2010 och 2011 inte förlängs för 2012. Högskolan menar då att studenterna blir av med sina studieplatser. Det är tveksamt om högskolan har rätt att beröva studenterna dessa studieplatser. Södertörns högskola är statlig och räknas därför som myndighet. De studenter som har fått antagningsbesked kan således inte bara berövas sina platser för att högskolan har gjort en felaktig prognos om extra anslag från regeringen.

Nu skall erkännas att jag bara har läst en nyhetsartikel om det här. Jag vet inte vad studenterna tidigare har fått för besked om studieplatser. Det borde vara formella antagningsbeslut med tanke på att vi är i slutet av november. Om det är så, får högskolan se till att bekosta platserna på något annat sätt och ge studenterna den utbildning de har beviljats.

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej Daniel.

Jag hittade hit då ditt blogginlägg var länkat från artikeln på jusektidningen.se.

Jag instämmer i att artikeln är bristfällig i information.
Men antagningsbeskeden till vårterminen 2012 går ut först nästa vecka.
Så det rör sig om en grupp sökande som inte kommer att antas, inte om en grupp antagna som blir av med sin plats.

Med reservation för att Södertörn ställt in någon utbildning som haft tidigarelagd antagning, antingen en antagningsomgång som främst vänder sig till internationella sökande eller någon lokal antagningsomgång som avviker från datumen i den stora nationella antagningsomgången till vårterminen 2012.

M.V.H.
Fredrik F