Utifrån Greklands dåliga ekonomi, hävdar professorn i internationell ekonomi Harry Flam, enligt Dagens Nyheter i dag, att länder inte kan upphöra, även om de går i konkurs. I artikeln hänvisas till några exempel, som Argentina 2001. Riktigt sant är ändå inte påståendet. Genom historien har länder upphört att existera, även i sådana fall då de inte har erövrats i krig. Det hände Polen 1795, då detta land delades upp mellan grannländerna Preussen, Ryssland och Österrike.
Nu är väl sannolikheten låg för att Grekland skulle delas upp mellan sina grannländer. Aningen mindre otroligt är att landet skulle delas upp mellan ekonomiska stormakter i EU, som Tyskland och Storbritannien. Även om det övervägande mest sannolika är att Grekland efter en statskonkurs får rekonstrueras inom befintliga gränser, är detta inte det enda alternativet. Om ekonomiska stormakter skulle acceptera delar av grekiskt territorium i utbyte mot nedskrivning av lån, vore det en lösning som inte skall föraktas.
Den grekiska ön Korfu har en gång i tiden tillhört Storbritannien, den skulle väl kunna bli brittisk igen? Inget säger att den måste vara grekisk för all framtid.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar