söndag 13 januari 2013

Familjen Hollstein-Gottorp

I dag börjar en ny TV-komediserie på TV 4: Familjen Hollstein-Gottorp. Den handlar om en alternativ svensk kungafamilj, utifrån förutsättningen att ätten Hollstein-Gottorp hade suttit kvar på Sveriges tron än i dag. Normalt gillar jag alternativ historieskrivning, det brukar vara tankeväckande och intressant.

Redan innan serien har börjat, har jag dock en grundläggande invändning. Medan kungen i serien heter Erik XV, vilket är sannolikt, heter kronprinsen Oscar. Namnet Oscar kom dock in i det svenska kungahuset, och över huvud taget i Sverige, med den förste kungen av ätten Bernadotte, Karl XIV Johan. Hans son hade fått det gamla iriska namnet Oscar och blev Oscar I. Det är mycket låg sannolikhet för att namnet Oscar skulle vara ett vanligt namn, ännu mindre sannolikt ett kungligt namn, i Sverige utan att ätten Bernadotte stigit upp på tronen.

Alternativ historieskrivning behöver inte alltid vara väldigt sannolik, när allt kommer omkring har historien som vi känner den också ofta kommit till genom osannolika sammanträffanden. Detaljerna i den alternativa historien bör dock vara sannolika utifrån den alternativa historiens förutsättningar. Det bör inte förekomma så iögonfallande osannolika detaljer som en svensk kronprins av ätten Hollstein-Gottorp med namnet Oscar.

Inga kommentarer: