torsdag 4 april 2013

Traditionell juridisk utbildning

I senaste Jusektidningen ondgör sig byråjuristen Walter Sköldstam över att han, med affärsjuridisk examen från Linköpings universitet, inte kan bli advokat. Det är bara personer med traditionell juristutbildning som kan bli advokater i Sverige.

Kritiken är missriktad, och torde bero på att Walter Sköldstam i efterhand har insett att han valde fel utbildning till att börja med. Det är ingen hemlighet för någon som börjar läsa, att man måste ha en traditionell juristutbildning för att kunna bli advokat. Det är varken felaktigt eller omodernt att det är på det viset.

I de flesta andra länder ställs betydligt högre krav på den som vill arbeta som juridisk rådgivare än vad som ställs i Sverige. Det är ofta krav på medlemsskap i advokatsamfundet och inträde beviljas endast dem som har klarat inträdesprov. Utvecklingen i samhället i stort är att Sverige anpassar sina regler till utlandet. Det omoderna i Sverige är därför snarast att vem som helst har rätt att yrkesmässigt bistå andra med juridiska råd och vara juridiskt ombud, oavsett utbildning. Detta vore otänkbart i de flesta andra länder.

Kravet på en traditionell juridisk utbildning för att bli svensk advokat bör kvarstå. Å andra sidan skulle även Linköpings universitet kunna ansöka om att få examinera denna typ av jurister.

Inga kommentarer: