söndag 12 januari 2014

Framåt mot hög inflation?

Västerpartiets pågående kongress har (enligt uppgift från Örebros kommmunalråd för partiet, som jag har som vän på Facebook) bifallit en motion om att införa sex timmars arbetsdag med bibehållen lön.

Det är möjligt att lönen skulle kunna bibehållas i sitt nominella värde i kronor, när arbetsdagen generellt blev sex timmar lång i stället för åtta timmar. I praktiken skulle dock kronan förlora i värde, för när åtta timmars arbete innan reformen var värt x kronor, men arbetsgivaren bara får sex timmars arbete för x kronor efter reformen, blir kronans värde lägre för arbetsgivaren. Det innebär i förlängningen att kronans värde blir lika mycket lägre för alla som använder kronan som valuta. Arbetstagaren skulle få ut lika mycket lön, i nominellt värde, för sex timmars arbete som tidigare för åtta timmar, men det reella värdet vore mindre. Om Vänsterpartiets beslut skulle bli verklighet i Sverige, skulle vi därför få en kraftig inflation. Det skulle medföra en betydligt sämre samhällsekonomi. Följaktligen skulle så gott som alla i landet få det sämre ställt.

Vänsterpartiet vill alltså gå framåt mot hög inflation. Det är jag emot. Nog för att jag förstår om vissa människor bara vill yrkesarbeta i sex timmar om dagen, men då måste de också förstå att de får mindre betalt än om de arbetar åtta timmar. Åtta timmars arbetsdag är en bra norm, låt oss behålla den!

Inga kommentarer: