fredag 22 maj 2015

Myndigheters opartiskhet

I ett fall där ett litet barn hade föräldrar som inte bodde tillsammans, gjorde socialförvaltningen i en kommun gjorde oanmält hembesök hos fadern till ett barn, samtidigt som modern kom dit för att hämta barnet i enlighet med reglerna för umgänget med barnet. Socialtjänstens handläggare hamnade därmed i en situation där fadern uppenbarligen uppfattade det så att handläggarna stod på moderns sida i de tvistiga frågor som gällde umgänget med barnet.

Frågan kom under justitieombudsmannens (JO) tillsyn. I beslut den 15 maj 2015 (dnr 4076-2013) riktar JO skarp kritik mot socialförvaltningen. Det inträffade är inte acceptabelt, påpekar JO. Myndigheter skall inte bara agera opartiskt, utan också agera på ett sätt så att deras opartiskhet inte med fog kan ifrågasättas.

Det är allvarlig och befogad kritik som JO framför. Myndigheter måste vara opartiska. De måste också handla så att det är tydligt att de är opartiska. Det är många myndigheter som kan ha nytta av detta JO-beslut, inte för att de själva nödvändigtvis handlar fel i detta avseende, utan för att inskärpa vikten av att vara tydligt opartiska.

Inga kommentarer: