tisdag 9 juni 2015

Djurplågeri vid avlivning

Vissa djurägare avlivar hundar på egen hand. Det kan ske på ett alldeles utmärkt sätt, om det är en person van vid att hantera vapen som skjuter hunden så att hunden omedelbart avlider. Detta innebär ingen plåga för hunden och är därför inte djurplågeri.

Hovrätten för Nedre Norrland dömde den 4 juni 2015 (mål nr B 1391-14) en man och en kvinna för djurplågeri, sedan mannen på kvinnans uppmaning skjutit en hundvalp för att avliva den, men valpen överlevt i mer än en minut efter att ha träffats av skottet. Avlivningen observerades av en djurskyddsinspektör som var på besök. Trots djurskyddsinspektörens uppmaning därtill, vägrade mannen skjuta valpen en gång till. Den långa dödskamp som valpen därför utsattes för innebar djurplågeri. Domstolen fann det inte styrkt att varken mannen eller kvinnan hade uppsåt att orsaka valpen lidande, men fann att de åtminstone av oaktsamhet orsakat den lidande. Både mannen och kvinnan dömdes till dagsböter. Om brottet hade varit uppsåtligt, hade straffet blivit hårdare.

Domen är bra. Den visar att om man skall avliva en hund, måste man göra det på ett snabbt och smärtfritt sätt. Det är inte fel att själv skjuta hunden, men det måste leda till en ögonblicklig död. Även oaktsamhet som leder till att hundar plågas skall leda till straff, vilket det gjorde här.

Inga kommentarer: