måndag 8 juni 2015

Fälld för att ha talat i mobiltelefon vid bilkörning

Den 1 december 2013 trädde ändringar i trafikförordningen (1998:1276) i kraft. Ändringarna innebar bland annat att det infördes en ny 4 kap. 10 e §, som säger att vid färd på väg med ett motordrivet fordon får föraren ägna sig åt aktiviteter som användande av mobiltelefon och annan kommunikationsutrustning endast om det inte inverkar menligt på förandet av fordonet. För brott mot detta förbud stadgas straff i form av penningböter i 14 kap. 3 § 1 c trafikförordningen.

Svea hovrätt har i dom den 5 juni 2015 (mål nr B9606-14) fastställt en fällande dom av tingsrätten. Det rörde en man som talade i mobiltelefon, och som därför dröjde i 5-7 sekunder med att köra när han fick grönt ljus, sedan körde mycket sakta och gjorde en högersväng i en kommande korsning utan att använda körriktningsvisare. Hovrätten godtar att den långsamma körningen kan förklaras med att föraren körde precis framför en polisbil och trodde att polisen kunde vilja stanna honom, men anser att körningen i övrigt var sådan att han bör dömas till ansvar.

Utifrån beskrivningen av körningen att döma, är det här en bra dom. Det är också bra att det relativt nya förbudet prövas och leder till en fällande dom. Den förändring av trafikförordningen som gjordes 2013 har alltså fått dokumenterad effekt. Vi får hoppas att den har ännu större effekt på hur folk faktiskt handhar kommunikationsutrustning medan de kör. Det viktigaste med ett straffstadgande är ju inte att folk fälls till ansvar, utan att folk avhålls från att utföra sådant som är förbjudet enligt straffstadgandet.

Inga kommentarer: