onsdag 6 april 2016

Högern och statligt ägande

Det sägs ibland inom politiken, att vänstern alltid vill öka det statliga inflytandet i samhället, medan högern vill minska det. Detta är en sanning med modifikation.

Det finns tillfällen då högern vill öka statligt ägande och inflytande. Det gäller exempelvis för militären, där högern gärna ser en stark militär och därför kan verka för att försvarsmakten får ökat ägande av mark, fartyg, flygplan med mera.

Högern har emellertid en annan syn på statligt ägande, än vad vänstern har. För vänstern är statligt ägande indirekt folkets gemensamma ägande. Högern ser inte statligt ägande som gemensamt. För högern är staten inte detsamma som folket, utan detsamma som kronan. Folket är inte delar av staten, utan kunder till staten. I enlighet med marknadens maxim sätter högerns stat kunden i centrum. Folket får inte stöd för att folket utgör staten, utan för att folket betalar för och kan kräva motprestationer av staten.

Ur denna synvinkel har folket en starkare ställning i högerns stat, än i vänsterns stat, för folket består av självständiga individer gentemot staten i högerns stat. Det är bra.

Inga kommentarer: