måndag 20 augusti 2018

Ingen rätt att få del av allmänna handlingar via e-post

Kammarrätten i Stockholm har i dom den 20 juli 2018 (mål nr 5444-18) avslagit en ansökan om att få ta del av allmänna handlingar via e-post.


Det kommunala bolaget som hade fått begäran hade erbjudit handlingarna via post eller att sökanden skulle få ta del av dem på plats. Sökanden överklagade, anförde att han var hemlös och att han inte hade råd att åka till orten där handlingarna kunde tillhandahållas på plats. Kammarrätten konstaterade att någon rätt att få ta del av allmänna handlingar elektroniskt inte finns, att bolaget hade erbjudit de möjligheter som är grundlagsskyddade, och avslog överklagandet.


Det här är en bra dom. Den följer rådande praxis och det finns goda skäl att det skall vara möjligt att neka ett elektroniskt utlämnande, åtminstone innan en grundlagsutredning har stött och blött alla eventuella fördelar och nackdelar med att införa en rättighet att få ut allmänna handlingar elektroniskt. Det är mycket lätt att kopiera elektroniska handlingar, vilket kunde innebära risker för bland annat den personliga integriteten om en allmän rätt att få ut allmänna handlingar elektroniskt skulle införas.

Inga kommentarer: