tisdag 7 augusti 2018

Lagens lydelse gäller

Migrationsöverdomstolen har i dom den 27 juli 2018 (mål nr UM 12518-18) upphävt en dom av en migrationsdomstol, för att den inte följde lagens lydelse.


En utlänning som har fått avslag på en ansökan om asyl i Sverige kan under vissa omständigheter få tidsbegränsat uppehållstillstånd baserat på anställning i Sverige. Det framgår av 15 kap. 5 a § första stycket 1 utlänningslagen (2005:716) att en förutsättning för sådant uppehållstillstånd är att utlänningen sedan minst fyra månader har en anställning. Anställningen skall vidare uppfylla kraven i 6 kap. 2 § första stycket samma lag och avse en tid om minst ett år från ansökningstillfället.


I det aktuella målet hade sökanden tretton dagar kvar till dess han hade arbetat i fyra månader, när han ansökte om uppehållstillstånd enligt nämnda bestämmelse. Migrationsverket avslog därför ansökan. Efter överklagande återförvisade migrationsdomstolen målet till Migrationsverket för att verket skulle pröva ansökan även enligt övriga kriterier och inte bara avslå för att kravet på fyra månader ej var uppfyllt.


Migrationsöverdomstolen har nu upphävt migrationsdomstolens dom. Migrationsöverdomstolen slår fast att migrationsdomstolens rättstillämpning står i direkt strid mot lagens lydelse och därför är felaktig. Migrationsverkets beslut om att avslå ansökan om uppehållstillståndet fastställdes därmed.


Det här är en bra dom, den slår fast att det är lagens lydelse som gäller. Visst går det att tycka att gränsen på fyra månader är godtycklig och obillig, men det är ändå så som riksdagen har stiftat lagen. Det är då också lagens lydelse som skall tillämpas av Migrationsverket och domstolarna. Detta är viktigt för rättssäkerheten.

Inga kommentarer: