fredag 22 mars 2019

Fyllnadsval går bra vid proportionella val

Mandatperioden 2010-14 valdes kommunstyrelsen i Örebro kommun med proportionella val. Detta är en särskild, mer uppstyrd form av val till kommunala styrelser eller nämnder, där ledamöter och ersättare väljs strikt proportionellt efter styrkeförhållandena i kommunfullmäktige. Efter en tid avgick successivt personer ur kommunstyrelsen. Det fanns inga bestämmelser i den då gällande kommunallagen (1991:900) om fyllnadsval till en proportionellt vald nämnd eller styrelse, varför det först antogs att sådana val inte fick ske.

När så många personer avgått att det började bli ett verkligt problem, fyllnadsvalde kommunfullmäktige ändå personer till kommunstyrelsen. Beslutet överklagades inte och blev därför inte juridiskt prövat.

Nu har Kammarrätten i Göteborg i dom den 19 mars 2019 (mål nr 903-909-18) avslagit en talan om kommunalbesvär mot ett likadant fyllnadsval i Trelleborgs kommun. Kammarrätten fann att det saknades förbud i lagen, varför det var upp till kommunfullmäktige att bestämma hur eventuella fyllnadsval skulle gå till. De fyllnadsval som hade skett, hade alltså varit lagliga.

Mot bakgrund av denna dom i kammarrätten, kan vi dra slutsatsen att Örebro kommunfullmäktige gjorde rätt som beslutade om fyllnadsval till kommunstyrelsen mandatperioden 2010-14.

Inga kommentarer: