söndag 10 mars 2019

Personval och partival

Sverige har ett valsystem som är ett utpräglat partivalssystem. Ibland klagar folk på det, de vill se mer personligt ansvar från politikerna och vill därför ha mer personvalsinslag.

I Finland finns det stora inslag av personval, även om det i grunden också är ett partivalssystem. Den svenskspråkiga tidningen HBL har en valkompass byggd på partiernas åsikter. Det finns också statsvetare som nu föreslår att inslaget av partival skall öka. De tror att det skulle öka valdeltagandet, eftersom det finns väljare i Finland som inte röstar, för att de inte tycker att de hittar rätt person att rösta på. En möjlighet att rösta bara på parti skulle kunna läka den bristen.

Det finns fördelar och nackdelar med alla valsystem. Jag anser att det system vi har i Sverige i stort sett fungerar bra. De som klagar på dåligt inflytande, är ofta de som inte engagerar sig – det är i alla fall min erfarenhet. En rask övergång till ett annat valsystem, till exempel det finska, vore ingen god lösning om vi inte först har analyserat nackdelarna med det systemet. Här ovan är några nämnda. Jag tror att det vore bättre med varsamma och försiktiga reformer inom det svenska systemet i stället för att införa något helt nytt.

Inga kommentarer: