fredag 28 juni 2019

Flyktingstatus till könsstympare

Migrationsöverdomstolen har i två domar den 17 juni 2019 (mål nr 14584-18 och 14585-18) beslutat att bevilja ett gift par flyktingstatus i Sverige, trots att de har låtit könsstympa sina tre döttrar som små.


Familjen kom ursprungligen från Somalia. Könsstympningarna skedde i flyktingläger i Jemen 2005, 2007 respektive 2010. En asylsökande är utesluten från rätt till asyl i Sverige, om sökanden har begått ett grovt, ickepolitiskt brott utanför Sverige innan ankomst till Sverige, enligt 4 kap. 2 b § första stycket 2 utlänningslagen (2005:716).


Domstolen för ett långt resonemang med genomgång av internationella konventioner och hänvisning till lagar i andra länder. Det är inte förbjudet med könsstympning i Somalia eller i Jemen. Domstolen konstaterar att könsstympning som har skett utomlands kan leda till lagföring i Sverige, även om den har skett i ett land där det är lagligt. Samtidigt uttrycks i förarbetena till lagen (prop. 1998/99:70 s. 11) att det inte vore rimligt att asylsökande föräldrar skulle löpa risk att åtalas i Sverige om de kom till Sverige med barn som tidigare könsstympats enligt traditioner i hemlandet. Svensk rätt är också restriktiv när det gäller uteslutning från flyktingstatus. Sammanfattningsvis landar domstolen i att flyktingstatus skall beviljas.


Ur rättssäkerhetssynvinkel är domen rimlig. Brotten skedde enligt tradition och där det inte var olagligt, innan resan till Sverige. Samtidigt rör det sig om tre brott som innebär misshandel med livslånga bestående men. Kan det finnas skäl för Sverige att verka för att könsstympning skulle regleras i internationella konventioner som ett folkrättsbrott eller liknande? Då skulle inte bara Sverige, utan även många andra länder, kunna ta större krafttag mot detta hemska brott.

Inga kommentarer: