tisdag 11 juni 2019

Uppgiftsminimering


Kammarrätten i Stockholm har i dom den 4 juni 2019 (mål nr 1719-19) dömt i ett mål om offentlighetsuttag, där uttag har nekats med hänvisning till dataskyddsförordningens princip om uppgiftsminimering.

 

Riddarhuset hade begärt ut uppgifter från Skatteverkets folkbokföringsdatabas SPAR över alla nyfödda barn i Sverige till manlig vårdnadshavare med maka. Syftet för Riddarhuset var att fullfölja sin årliga komplettering av den svenska adelns genealogi, som Riddarhuset har gjort sedan 1760-talet. Riddarhuset ansåg att en sådan komplettering baserat på begärt uttag var den enda rimligt framkomliga vägen.

 

Skatteverket nekade uttaget med hänvisning till 21 kap. 7 § offentlighets- och sekretesslagen (2009:400), som bl.a. säger att uppgifter får beläggas med sekretess och därför inte lämnas ut, om det kan antas att uppgifterna skulle användas i strid mot dataskyddsförordningen. Skatteverket hänvisade till att adeln utgör mindre än 1 % av den svenska befolkningen och behandling av uppgifter om samtliga nyfödda skulle gälla en stor andel personuppgifter som aldrig berör Riddarhusets verksamhet. Det skulle då strida mot dataskyddsförordningens princip om uppgiftsminimering i art. 5.1.c. Riddarhuset överklagade och hänvisade bland annat till att urval tidigare hade kunnat göras, enligt personuppgiftslagen, samt att överflödiga uppgifter omedelbart skulle raderas av Riddarhusets personuppgiftsbiträde för behandlingen. Kammarrätten avslog överklagandet, i huvudsak på de grunder som Skatteverket hade angivit.

 

Jag är personligen litet förvånad över domen. Jag hade inte tänkt mig att principen om uppgiftsminimering skulle kunna dras så långt, så att man inte ens skall kunna göra ett uttag ur ett offentligt register för att sedan omedelbart radera de flesta uppgifterna, när detta framstår som den enda rimligt framkomliga vägen att nå önskat resultat. Så vitt jag vet, är detta den första domen där ett liknande resonemang har förts. Om Riddarhuset överklagar domen bör det vara möjligt att få prövningstillstånd hos Högsta förvaltningsdomstolen. Det vore intressant att läsa högsta instansens avgörande av denna fråga.

 

Inga kommentarer: