torsdag 26 september 2019

Svenska i rymden

Jessica Meir är svensk medborgare. Hon verkar vara beundransvärd. Det har dock inget att göra med att hon delvis är svensk, som hon deltar på en rymdfärd. Låt oss återkomma till nationell stolthet när det finns svenska bemannade rymdprogram. 🚀🙂

onsdag 25 september 2019

Skäl för återremiss?

Vid kommunfullmäktige i Örebro i dag, kom en motion från Moderaterna upp, där en representant från ett annat parti begärde återremiss på ärendet. När han tog upp frågan, hade han ingen motivering för yrkandet.

En återremiss handlar om att ärendet skall utredas på nytt. Den nya utredningen skall följa intentionerna bakom yrkandet om återremiss. Det är därför nödvändigt att kombinera en återremiss med en motivering. En ny utredning måste ha något konkret att utreda.

Debatten om motionen fortsatte. På frågor från andra i kommunfullmäktige kom det fram vissa övergripande skäl. De var allt annat än konkreta. Från Moderaternas sida röstade vi därför för att ärendet skulle avgöras i dag. Yrkandet om återremiss fick ändå majoritet. Det var tråkigt, särskilt med tanke på den korta och generella motiveringen till återremiss.

tisdag 24 september 2019

Olaglig stängning

Storbritanniens högsta domstol har dömt att premiärminister Boris Johnsons förslag att stänga parlamentet, det förslag som drottningen enligt praxis följde och beslutade om, var olagligt. Parlamentet stängdes således inte.

Vi lever i intressanta tider. Britterna lever i än mer intressanta tider.

torsdag 19 september 2019

Göran Greider om öknen?

Den socialistiske debattören och poeten Göran Greider har skrivit en text som han kallar ”Socialistisk predikan”. Den inleds med följande rader:

Den demokratiska socialismen
har en egen bergspredikan:
Av var och en efter förmåga
åt var och en efter behov
Jag vet ingen som klarar av att säga emot den
den är självklar som en klar himmel

Det finns faktiskt många som har framfört argument mot de där orden: ”av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov”. Det borde räcka att påpeka att människor behöver känna att de själva tjänar på det de gör, oavsett sina behov. Jag ser inget skäl att här upprepa alla övriga argument. Däremot tycker jag att det är passande att Göran Greider beskriver dessa socialistiska slagord som en klar himmel. I de delar av världen där himmelen oftast är klar, är det ytterst sällan nederbörd, marken är ofruktbar och räknas som öken. Så blir också ett socialistiskt samhälle med tiden: ofruktbart som en öken. När människor inte får vad de tycker att de förtjänar för sitt arbete, blir för litet arbete utfört. Samhället blir då ofruktbart, som en öken.

tisdag 17 september 2019

Tragedi för 210 år sedan

I dag för 210 år sedan slöts fredsfördraget i Fredrikshamn mellan Sverige och Ryssland. Sverige avträdde östra rikshalvan, i stort sett det som nu är Finland. Det är den hårdaste freden i svensk historia och den största tragedin i Nordens historia. Rimligtvis var det också den största enskilda tragedin under Napoleonkrigen. Sverige stred på den goda sidan, men gick hårt sargat ur konflikten. Finland reste sig inte förrän den 6 december 1917, då det förklarade sig självständigt från Ryssland.

Finland var en del av Sverige från åtminstone 1200-talet fram till 1809. Det är tragiskt att landet behövde delas.

Räddningsvägar på Gimo herrgård

Kammarrätten i Stockholm har i dom den 11 september 2019 (mål nr 9018-18) fastställt ett föreläggande från Räddningsnämnden i Uppsala kommun om att ordna utrymningsvägar till ett antal hotellrum i flyglar till disponentbostaden på Gimo herrgård.

Hotellägaren hade flera invändningar. Det var tillräckligt att i de aktuella rummen kunna ta sig ut via fönstren, som låg i markplan. Rummen var sådana att just de inte hyrdes ut till funktionshindrade. Kulturvärdet på byggnaderna hindrade ombyggnad för att ordna ytterligare ytterdörrar som utrymningsvägar. Länsantikvarien motsatte sig förändring av fasaderna. Konsekvensen av föreläggandet skulle bli att hotellverksamhet inte skulle kunna bedrivas i dessa delar av lokalerns.

Kammarrätten konstaterade att föreläggandet syftade till att skydda liv och hälsa. Intresset av att bereda skydd mot skador skall komma i första hand. Utrymning i de aktuella delarna sv lokalerna avsåg en relativt begränsad del av bolagets totala verksamhet. Mot den bakgrunden framstod nämndens skälighetsbedömning som väl avvägd. Då föreläggandet både var nödvändigt och skäligt upprätthöll kammarrätten det.

Domen är ett exempel på när kulturella värden kommer i konflikt mot moderna politikers och byråkraters krav på säkerhet för enskilda människor. Allt kan inte vara helt säkert i livet. Jag anser att domen går för långt. Det hade varit bättre att, som förvaltningsrätten, upphäva just detta föreläggande.

fredag 13 september 2019

Kommunal flaggning

Det har uppstått debatt om hur kommuner bör reglera sin flaggning, sedan Sölvesborgs kommun ändrat på sina riktlinjer och bestämt att prideflaggan inte skall få förekomma på kommunens flaggstänger.

Jag har inget emot det frihetliga budskap som prideflaggan står för. Med risk för att låta fördomsfull, tycker jag ändå inte att det är självklart att kommunen skulle flagga med den eller andra flaggor med liknande symbolik.

Kommunen bör i första hand enbart flagga med Sveriges och sin egen flagga. Det är även rimligt att kunna flagga med andra nationsflaggor, för att välkomna särskilda internationella gäster. EU-flaggan kan hissas t.ex. den 9 maj.

Om andra personer eller organisationer vill hissa sina flaggor på kommunens flaggstänger, kan det förvisso finnas regler i kommunen om att hyra ut flaggstänger som har lägre prioritet än de för Sverige och den egna kommunen. Då kan arrangörerna av pridefestivaler och liknande hyra in sig på dessa flaggstänger och hissa prideflaggor. Det borde tillfredsställa de flesta.

Det är i sammanhanget tråkigt att min hemkommun Örebro aldrig hissar sin egen flagga.

tisdag 10 september 2019

Är dessa de bästa?

Ungefär samtidigt med riksdagens öppnande utnämndes Ann Linde till ny utrikesminister. Hon har även tidigare varit statsråd, men får nu en av de tyngre posterna i regeringen.

Ann Linde var en av de som fick skulden för säkerhetsbristerna på Transportstyrelsen, som avslöjades 2017. Hon är inte den enda som då fick sluta, men som har fått komma tillbaka. Anders Ygeman är en annan.

Det faller sig naturligt att fråga om Socialdemokraterna verkligen inte har fler bra företrädar? Måste de ta personer, som tidigare har avgått på grund av skandaler, till heders igen?

Det är skrämmande, med tanke på att rörelsen fortfarande är stor. Det är samtidigt en allmängiltig förklaring och motsvarar också bristen på bra personer högt upp i många andra partier.

söndag 8 september 2019

Arton år

I dag har jag och min fru varit giftai arton år. Vi har hunnit med mycket på de åren. Samtidigt känns det som om det inte alls var länge sedan vi gifte oss. Det är väl för att det var en såpass minnesvärd dag, att den har blivit kvar i klart minne.

tisdag 3 september 2019

Intrångsersättning

Mark- och miljööverdomstolen har i dom den 29 augusti 2019 (mål nr M 6362-18) fivit en markägare rätt till intrångsersättning från kommunen, för att kommunen har beslutat att mark omfattas av ett vattenskyddsområde. Bestämmelserna för vattenskyddsområdet hindrar ägaren att bruka marken på det sätt ägaren önskar och anars skulle få göra. Det är en bra dom, eftersom den ger skydd till markägaren.

söndag 1 september 2019

Anonyma vittnen?

Moderaterna på riksnivå har gått ut med ett antal förslag för att förbättra möjligheterna att komma åt grov och organiserad brottslighet. Flera av förslagen är bra. Det finns också ett förslag om att pröva att tillåta anonyma vittnesmål. Jag förstår inte nyttan med detta. Hur mycket bevisvärde skulle ett anonymt vittnesmål kunna tillmätas?