fredag 13 september 2019

Kommunal flaggning

Det har uppstått debatt om hur kommuner bör reglera sin flaggning, sedan Sölvesborgs kommun ändrat på sina riktlinjer och bestämt att prideflaggan inte skall få förekomma på kommunens flaggstänger.

Jag har inget emot det frihetliga budskap som prideflaggan står för. Med risk för att låta fördomsfull, tycker jag ändå inte att det är självklart att kommunen skulle flagga med den eller andra flaggor med liknande symbolik.

Kommunen bör i första hand enbart flagga med Sveriges och sin egen flagga. Det är även rimligt att kunna flagga med andra nationsflaggor, för att välkomna särskilda internationella gäster. EU-flaggan kan hissas t.ex. den 9 maj.

Om andra personer eller organisationer vill hissa sina flaggor på kommunens flaggstänger, kan det förvisso finnas regler i kommunen om att hyra ut flaggstänger som har lägre prioritet än de för Sverige och den egna kommunen. Då kan arrangörerna av pridefestivaler och liknande hyra in sig på dessa flaggstänger och hissa prideflaggor. Det borde tillfredsställa de flesta.

Det är i sammanhanget tråkigt att min hemkommun Örebro aldrig hissar sin egen flagga.

Inga kommentarer: