Kammarrätten i Stockholm har i dom den 11 september 2019 (mål nr 9018-18) fastställt ett föreläggande från Räddningsnämnden i Uppsala kommun om att ordna utrymningsvägar till ett antal hotellrum i flyglar till disponentbostaden på Gimo herrgård.
Hotellägaren hade flera invändningar. Det var tillräckligt att i de aktuella rummen kunna ta sig ut via fönstren, som låg i markplan. Rummen var sådana att just de inte hyrdes ut till funktionshindrade. Kulturvärdet på byggnaderna hindrade ombyggnad för att ordna ytterligare ytterdörrar som utrymningsvägar. Länsantikvarien motsatte sig förändring av fasaderna. Konsekvensen av föreläggandet skulle bli att hotellverksamhet inte skulle kunna bedrivas i dessa delar av lokalerns.
Kammarrätten konstaterade att föreläggandet syftade till att skydda liv och hälsa. Intresset av att bereda skydd mot skador skall komma i första hand. Utrymning i de aktuella delarna sv lokalerna avsåg en relativt begränsad del av bolagets totala verksamhet. Mot den bakgrunden framstod nämndens skälighetsbedömning som väl avvägd. Då föreläggandet både var nödvändigt och skäligt upprätthöll kammarrätten det.
Domen är ett exempel på när kulturella värden kommer i konflikt mot moderna politikers och byråkraters krav på säkerhet för enskilda människor. Allt kan inte vara helt säkert i livet. Jag anser att domen går för långt. Det hade varit bättre att, som förvaltningsrätten, upphäva just detta föreläggande.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar